Ден след като ПП-ДБ и ГЕРБ се разбраха, че преди

...
Ден след като ПП-ДБ и ГЕРБ се разбраха, че преди
Коментари Харесай

В парламента: Борисов не беше обиден с имунитета, Пеевски - с конституционната комисия

Ден откакто ПП-ДБ и ГЕРБ се схванаха, че преди началото на всяка пленарна седмица ще разискват единодействието си в Народното събрание, първите резултати не закъсняха. От една страна, ротационните сътрудници разискаха дружно с Движение за права и свободи вижданията си за конституционни промени и получиха благоволението на Делян Пеевски да напусне конституционната комисия. А от друга, с гласовете на ПП-ДБ беше избавен имунитетът на Бойко Борисов.Резултатите са два. Първият: водачът на ГЕРБ няма да бъде разследван за корупционната спекулация " Барселонагейт ", за която от прокуратурата настояват, че има пране на пари към покупката на първокласната къща и бутик в каталунската столица за манекенката Борислава Йовчева. Вторият: след апела на ПП-ДБ депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски се съгласи да напусне така наречен конституционна комисия в Народното събрание, за чийто член беше определен със особено гласоподаване в Народното събрание. Така съгласно партиите на смяната разговорът няма да бъде " взривен " от неговото наличие.

Ден откакто ПП-ДБ и ГЕРБ се схванаха, че преди началото на всяка пленарна седмица ще разискват единодействието си в Народното събрание, първите резултати не закъсняха. От една страна, ротационните сътрудници разискаха дружно с Движение за права и свободи вижданията си за конституционни промени и получиха благоволението на Делян Пеевски да напусне конституционната комисия. А от друга, с гласовете на ПП-ДБ беше избавен имунитетът на Бойко Борисов.

Резултатите са два. Първият: водачът на ГЕРБ няма да бъде разследван за корупционната спекулация " Барселонагейт ", за която от прокуратурата настояват, че има пране на пари към покупката на първокласната къща и бутик в каталунската столица за манекенката Борислава Йовчева. Вторият: след апела на ПП-ДБ депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски се съгласи да напусне така наречен конституционна комисия в Народното събрание, за чийто член беше определен със особено гласоподаване в Народното събрание. Така съгласно партиите на смяната разговорът няма да бъде " взривен " от неговото наличие.
Нова комисия, с цел да не се обиди Пеевски
Че промяната на главния закон (за която към момента няма яснота) ще бъде стартирана без формалното наличие на Пеевски, стана ясно в понеделник. Санкционираният за корупция по световния акт " Магнитски " народен представител разгласи, че се отхвърля от мястото си в конституционната комисия.

Той разгласи това след среща сред ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи по въпроса с подготвяните промени в главния закон, свързани със правосъдната промяна.
Реклама
От избора на кабинета " Денков - Габриел " Пеевски стана главен представител по тематиката с конституционните промени, а преди три седмици с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ и с поддръжката на " Възраждане " беше определен и за член на комисията.

Ден след избора му съпредседателят на Демократична България Христо Иванов прикани от парламентарната естрада в комисията да няма хора, които провокират политическо разделяне. Тогава от Движение за права и свободи реагираха отрицателно, а самият Пеевски даде да се разбере, че в случай че има конституционни промени - разпоредбите ще диктува той.

Десет дни по-късно явно обстановката се е сменила и той към този момент няма да бъде в комисията. Пеевски обаче няма да бъде сменен от различен негов съпартиец в нея, а цялата комисия ще бъде определена отначало. По думите на Христо Иванов " комисията ще бъде рестартирана до десетина дни, с цел да може в нея да влязат експертни фигури, които не са политически обвързани ".

По неофициална информация този ход се е наложил, с цел да не бъде афектиран Пеевски. Пред " Капитал " източници от ПП-ДБ споделиха, че с " рестарт " на комисията няма да наподобява " самоцелна промяна на Пеевски ", а ще бъде проява на обща воля за промени в главния закон.
Реклама
След избора на състава й следва да се посочи " пътна карта " на измененията - в каква тенденция ще се движат, какви ще са съответните текстове, един план ли ще се предлага, или при листа на единодушие всяка група ще внася личен.
И Борисов да не се обиди
Паралелно с този сюжет при започване на работната седмица на Народното събрание се разви и различен. В сряда заран Българска социалистическа партия още веднъж направиха опит да се прегледа предлагането им за снемане на имунитета на Борисов, което би разрешило възбуждане на наказателно гонене на водача на ГЕРБ по така наречен " Барселонагейт ". Предложението им беше в дневния ред на Народното събрание да влезе такава точка, само че това по този начин и не беше признато.

От 192 дали своят вот народни представители " за " бяха 72 ( " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН " ), " срещу " - 68 депутати (ГЕРБ и ДПС), а 52 се въздържаха ( " Продължаваме промяната - Демократична България " ). По един народен представител от ГЕРБ и ПП-ДБ са дали своят вот за. Така на процедура с гласовете " въздържал се " ПП-ДБ избавиха водача на ГЕРБ.

От ПП-ДБ " за " такава точка в дневния ред се оказа, че е дал своя вот Георги Ганев. Пред " Капитал " той изясни, че го е сторил по неточност. И подчертава, че това не е гласоподаване за имунитета, а единствено за влизането на точката в дневния ред.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР