Ден след като поиска оставките на двамата от членовете на

...
Ден след като поиска оставките на двамата от членовете на
Коментари Харесай

Големите кредитори в ББР си обслужват заемите, доволен министър Петков

Ден откакто изиска оставките на двамата от членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развиване - Митко Симеонов и Велина Бурска, служебният министър на стопанската система Кирил Петков предложения на среща и фирмите, станали причина за разразяването на абсурда в банката преди всичко.

Припомняме, че до фокусирането на публичния и медиен интерес върху държавната банка за развиване се стигна, откакто новият министър изнесе данни, съгласно които 8 крупни компании, част от тях свързани в журналистически следствия с депутата Делян Пеевски, са получили близо 1 милиарда лв. финансиране.

Поканата бе изпратена до компаниите Слънчев ден АД, Благоевград- БТ АД, Роудуей кънстракшън АД, Маркет инвестмънт АД (Техномаркет), Интернешънъл инвестмънтс ЕАД, Параходство БМФ АД, Транспект АД и Инса Ойл ЕООД.

В последна сметка срещата, която бе планувана за 10:30 и бе планувано да стартира онлайн, като час срещата бе отсрочена, а в последна сметка по този начин и не се състоя, а близо час по-късно брифинг пред медииите даде министър Петков.

Получихме отговори от шест компании, без Благоевград БТ и Транспект АД, заяви той.

" Всички тези шест компании, което е положителната вест, споделят, че си заплащат заемите без забавяния. Като принципал на Банката за развиване аз съм доста благополучен, че макар че банката е раздавала заеми на огромни компании, вместо на дребни и междинни предприятия, най-малко първата индикация е, че заемите, които са дадени, сега се обслужват ", сподели министърът.
 ББР е постоянна, сигурни и принципалът, и надзорът
ББР е постоянна, сигурни и принципалът, и надзорът

Кирил Петков: Надзорът би трябвало да е страж на обществения интерес

Според началника на икономическото ведомство отворен обаче остава въпроса дали даването на 1 милиарда на огромни вместо на дребни и междинни предприятия, е най-целесъобразното разходване на държавни средства.

В министерството са почнали да постъпват " забавни " сигнали от дребни компании, на които е било отказано финансиране, сподели още Петков давайки образец за сходни случаи и твърдейки, че той и екипът му ще създадат всичко допустимо за осветляване и улеснение на процедурата.

Вчера бе препоръчано и лимитиране на размера на заемите, отпускани от ББР на 5 млн. лв., което щяло да докара до фокусиране върху дребните и междинни компании.

" Моята роля е да съм сигурен, че парите на данъкоплатците се употребяват целево и че няма проблем с тези заеми ", отсече Петков.

До през вчерашния ден вечерта на срещата в Министерството на стопанската система бяха удостоверили присъединяване си само от Български морски флот (БМФ).

БМФ изпратиха най-подробното писмо, като увериха, че този заем е ориентиран напълно към експортната им активност. Ако имаме сходна връзка, то това е нещо, към което би трябвало да се цели всеки министър.

Не мога да допускам, че досега сходни диалози не са се случвали, разяснява икономическият министър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР