Ден след като държавата ни обяви официално позицията си да

...
Ден след като държавата ни обяви официално позицията си да
Коментари Харесай

Захариева и Каракачанов пред депутатите. Обясняват за спора със Скопие

Ден откакто страната ни разгласи публично позицията си да спре пътя на Република Северна Македония към Европейския съюз двама вицепремиери застанаха на трибуната на Народното събрание по време на чуване в пленарна зала. Военният министър Красимир Каракачанов и министърът на външните работи Екатерина Захариева трябваше да обяснят пред народните представители по какъв начин са протекли договарянията и върху какво стъпва решението на България.
“По време на договарянията сътрудниците от Скопие се държаха по този начин, все едно България е претендент, а не те”, уточни Каракачанов, който е водач и на националистическата партия Вътрешна македонска революционна организация. Една от главните тематики на съдружния сътрудник е точно македонският въпрос.

Той дефинира политиката на югозападната ни съседка като лицемерна и враждебна по отношение на България. Каракачанов съобщи, че след решаването на разногласието с Гърция и смяната на името, РСМ е почнала “да си демонстрира рогата”.

“Ескалацията на говора на омразата нараства и през медии, и през държание на тяхната дипломация, само че в това време нищо не се промени във връзка с един от залегналите като клаузи в контракта, че след решенията на историческата комисия, ще следва смяна в тяхната просветителна система и учебници. Напротив, работата на комисията безусловно беше блокирана след влизане на Северна Македония в НАТО. Моето усещане е, че по време на диалозите сътрудниците от Скопие се държаха по този начин, все едно България е претендент, а не те “, сподели Каракачанов от парламентарната естрада.

.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи, Снимка: БГНЕС

Захариева пък повтори позицията, която чуваме към този момент седмици наред - Скопие не е трансформирала същността на политиката си по отношение на София, а в югозападната ни съседка още битува тоталитарно мислене. Република Северна Македония нарушава подписания през 2017 година Договор за добросъседство.

“Докато не получим правни гаранции – както от Скопие, по този начин и в подтекста на преговорния развой в Европейски Съюз, че политиката ще бъде изменена, ние не можем да дадем единодушие за осъществяване на първата междуправителствена конференция и пускане на договаряния за членство”, отсече Захариева.

Според външния ни министър България постоянно е демонстрирала “последователност, предсказуемост, бистрота и конструктивност “.

“Независимо от всички наши прояви на добросъседство Скопие не промени същността на своята политика към България. Ангажиментите към страната ни резервираха само декларативен темперамент, а всъщност Скопие продължи политика си в поддръжка на неоснователните малцинствени, исторически, езикови и други искания. Имаме дълъг лист от случаи, в които те не се придържат от подписани двустранни документи”, съобщи още Захариева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР