Ден след като беше връчен вторият мандат, част от партиите

...
Ден след като беше връчен вторият мандат, част от партиите
Коментари Харесай

Ден след като беше връчен вторият мандат, част от партиите вече гледат към третия

Ден откакто беше връчен вторият мандат, част от партиите към този момент гледат към третия. Мандатоносителите от " Продължаваме Промяната " и някогашните им сътрудници от " Демократична България " към момента търсят поддръжка.

Политическа партия още веднъж повториха своите цели от декларацията, която се чака да влезе в зала в петък. Казаха, че са подготвени и на известни корекции. Демократична България приканиха останалите обединения да подходят по-сериозно към тази декларация. Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия гледат по-скоро към третия мандат за сформиране на държавно управление. " Възраждане " чакат предварителни парламентарни избори и стартират подписка за референдум за еврото. " Български напредък " и този път повториха, че главният им приоритет е сформиране на постоянно държавно управление. Най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, последни взеха думата като се обърнаха към Политическа партия като им споделиха, че с заявления страната не може да се ръководи.

В първия парламентарен ден за 2023 " Продължаваме Промяната " запитаха другите обединения могат ли да работят дружно и да поддържат декларацията им по цели. Готови са и да прибавят нови оферти и чакат отговори:

" Дали сте съгласни тази декларация да бъде призната и на тази основа да се търси състав на Министерски съвет за постоянно държавно управление? Ако не сте съгласни отговорете на въпроса по какъв начин си представяте реализацията на третия мандат? 2 и 2 най-често прави 4. Когато започнеш парламентарния живот с промени на Изборния кодекс и по-късно отхвърлиш всички благоприятни условия да бъдат осъществени постоянните държавни управления - това значи, че през цялото време сте се готвили за нови избори ", съобщи Николай Денков, номиниран за министър председател от " Продължаваме Промяната ".

От Политическа партия още не са водили диалози за персоналния състав на държавното управление, само че считат, че то би трябвало да има явен политически гръбнак от " Продължаваме Промяната " като са отворени за оферти от партиите, които биха ги подкрепили. " Демократична България " се надяват вторият мандат да се осъществя, тъй като третият е спешен и рисков.

" Този парламент би трябвало да излъчи държавно управление, само че не, той не би трябвало да излъчи просто какво да е държавно управление, той би трябвало да излъчи държавно управление, което е способно да взе участие и да води страната в тази промяна. То би трябвало да излъчи държавно управление, което може да прави промени. То би трябвало да излъчи държавно управление, което не просто да почива на това, че сме стигнали до третия мандат и към този момент няма на къде да вървим и би трябвало да сглобим нещо. Трябва да почива на държавно управление, което стъпва на ясна стратегия ", добави Христо Иванов, съпредседател на " Демократична България ".

Според ГЕРБ-СДС с отхвърлянето на кабинета " Габровски " към този момент е изпусната опцията политическата рецесия да откри решение.

" Една декларация, сътрудници, не може да ръководи. Една страна се ръководи от държавно управление, ръководи се от министри, от конструкция на Министерския съвет и хора, които да могат да носят отговорност. Третия мандат е спешен, той е ексцентричен и той също би трябвало да бъде употребен оптимално добре, с цел да се опитаме с общи старания да решим тази политическа рецесия ", разяснява Тома Биков, ПГ на ГЕРБ-СДС.

От Движение за права и свободи приканиха за нормалност, виждат шансове за реализация на третия мандат.

" Предстоящият втори мандат не дава по-големи шансове като се има поради идентичния модел на първите две политически сили. Това, което би трябвало да ангажира отговорността на всички ни е третия мандат без значение какви биха били последствията за рейтинги и изборни резултати, отговорността пред обществото и бъдещето на страната изисква да намерим решение за постоянен кабинет ", съобщи ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

И Българска социалистическа партия гледат към него, назовават го " мандат на разсъдъка ".

" Всички гледаме към този момент към третия мандат. Ние бихме го нарекли мандат на разсъдъка, стига страсти. Нека с разсъдък, само че без неприемливи взаимни отстъпки, без подмолни сделки да се опитаме да сложим завършек на политическата неустойчивост. Парламентарната република е в заплаха, имаме пълзяща и овладяваща страната еднолична власт, което се движи по ръба на Конституцията ", добави водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

" Възраждане " чакат нови избори. Продължават и своята борба за отбрана на българския лев като стартират подписка за референдум.

" Всички ние знаем, че този парламент е с доста къс политически небосвод. Той беше мъртвороден незабавно след изборите. Ние желаеме България да е свободна страна, ние желаеме България да е самостоятелна страна, ние желаеме България да е мощна страна, ние желаеме България да е благоденстваща страна. И желаеме българският народ да е единственият, който да взема решение съдбините на България ", добави ръководителят на " Възраждане " Костадин Костадинов.

" Български напредък " е допустимо е да дадат поддръжка, в случай че се изчистят детайлите, които ги смущават.

" Решението за сформиране на държавно управление - това мисля, че е главната ни задача, алтернативата всички я знаем - предварителни парламентарни избори. И не е моментът тук от в този момент да търсим оправдания по какъв начин не сме сме съумели да се оправим с тази задача ", сподели още Стефан Янев, ръководител на " Български напредък ".

Самата декларация би трябвало да влезе за разглеждане в зала в петък. Ако не бъде подкрепена, " Продължаваме Промяната " ще върнат мандата.

По тематиката работиха: Милена Кирова и Вера Александрова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР