Ден преди премиерът на България Николай Денков да замине на

...
Ден преди премиерът на България Николай Денков да замине на
Коментари Харесай

Австрийски министър се обяви против разширяване на Шенген преди посещение на Денков

Ден преди министър председателят на България Николай Денков да замине на посещаване в Австрия, външният министър на страната Герхард Карнер още веднъж се разгласи срещу разширението на Шенгенското пространство. Кандидатки са България и Румъния, само че Виена блокира решението, което би трябвало да се вземе с консенсус от страните членки. Другата страна, която не е съгласна с разширението, е Нидерландия.

В едночасово изявление по публичната австрийска телевизия Герхард Карнер съобщи, че скоро е бил запитан дали Шенген е мъртъв. " Казах, не е мъртъв, Шенген въобще не действа ", сподели министърът, представен от Българска телеграфна агенция. По думите му в никакъв случай не е имало толкоз граничен надзор, колкото сега има вътре в границите на Шенгенското пространство. Затова е срещу спомагателното отпадане на граници.

В момента пунктове има сред разнообразни страни от Шенген поради миграционен напън в последните години. Именно бежанският поток Виена употребява като главен мотив.

На този декор по-рано денем съпредседателят " Продължаваме промяната - Демократична България " и някогашен министър председател на България Кирил Петков написа публикация за австрийския " Дер Щандарт ", в която цитира данни, че едвам 2% от мигрантите незаконните мигранти към Европа минават през границата сред Турция и България, която е външна за Европейски Съюз. Това е един от причините на Петков за какво Виена няма съображение да блокира София и Букурещ за Шенген. По думите му националистическото говорене не взема решение проблеми, а заиграва със страховете на хората.

В изявлението си на съответен въпрос за какво Австрия не позволява двете европейски страни в Шенген, макар че са изпълнили от години техническите критерии за присъединение, Карнер сподели, още веднъж представен от Българска телеграфна агенция:

„ Като министър на вътрешните работи задачата ми е да устоя на тази рецензия. Аз давам отговор за сигурността в тази страна, факт е също по този начин, че аз видях оградата по границата сред България и Турция. Бях дружно с федералния канцлер на място и се вижда, че има още доста работа. Ние обсъдихме (в хода на интервюто) въпроса за настоящ бежански и миграционен пакт, само че за задачата належащо изискване е да има настояща отбрана по външната граница и до момента в който тя не работи, няма смисъл или по-точно не мога и да си помисля да понижа граничната отбрана. “

Българският министър председател Николай Денков ще бъде във Виена във вторник, като в програмата му е среща на четири очи с канцлера Карл Хехамер, след което ще се проведат двустранни срещи с присъединяване на представителите на българската делегация. С министър-председателя пътуват министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и зам.-министърката на външните работи Елена Шекерлетова.

Румъния също чака позитивно развиване от Виена. За разлика от България, тя преодоля съпротивана на Нидерландия за банкет в Шенген. В публикацията си пред " Дер Щандарт " Кирил Петков споделя, че чака позитивно развиване и за София от страна на Амстердам.

Очаква се тематиката за разширение на Шенген да бъде подвигната публично от испанското председателство на Европейски Съюз на съвещание в края на годината.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР