Ден преди официалното откриване на 78-та сесия на ОС на

...
Ден преди официалното откриване на 78-та сесия на ОС на
Коментари Харесай

Габриел: Сигурността на Черно море е сериозно засегната от агресията на Русия срещу Украйна

Ден преди формалното разкриване на 78-та сесия на Оценка за съвместимост на Организация на обединените нации, външните министри на Европейски Съюз организираха среща за съгласуване на позиции по водещи тематики от дневния ред, оповестиха от външно министерство.

Срещата се състоя в Делегацията на Европейския съюз към Организацията на обединените народи в Ню Йорк. Основните тематики на полемиките бяха обстановката в района на Сахел, съветската експанзия против Украйна, развиването на връзките сред Армения и Азербайджан и Близкоизточния кротичък развой.

Общо бе разбирането на участниците в срещата, че провокациите в района на Сахел изискват внимание от страна на Европейския съюз и неговите сътрудници и адаптиране към изменящите се условия. България приветства началото на прегледа на тактиката на Европейски Съюз за района.

На форума бяха разисквани също последните развития на войната в Украйна, като фокус бе подложен върху тематиката за продоволствената сигурност и геополитическите последствия от нея. Европейски Съюз разиска приноса си към гаранциите по сигурността, както и визията на съюза по формулата за мир на украинската страна.

„ Сигурността и стабилността на Черно море са съществено наранени от военната експанзия на Русия против Украйна. Влошаването на средата за сигурност в района е въпрос на все по-голяма угриженост и касае сигурността на цялата евроатлантическа общественост “, сподели вицепремиерът Мария Габриел.

Тя подчертава върху съветските дезинформационни акции и хибридни офанзиви против Европейски Съюз.

„ Европейският съюз би трябвало да бъде по-активен в напъните за противопоставяне на хибридните офанзиви и дезинформацията, със специфичен акцент върху злонамереното въздействие ”, съобщи Габриел.

В тази връзка тя акцентира значимостта на присъединението на България към Европейския център за върхови достижения за противопоставяне на хибридните закани. На срещата бе обиден и Близкоизточният кротичък развой.

Намерението е да се сложи начало на подготовката на изчерпателен „ Пакет за поддръжка за мир “, който да бъде разполагаем на страните при намиране на решение на спора и да ги подтиква да възобновят напъните за реализиране на мир.

Дискусия по бъдещия „ Пакет за поддръжка за мир “ се организира по-рано същия ден на среща, проведена от Европейски Съюз, Кралство Саудитска Арабия и Лигата на арабските страни, в съдействие с Йордания и Египет. Българският вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел взе присъединяване във форума и направи изявление.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР