Ден преди официалното откриване на 22-рия София Филм Фест, пловдивските

...
Ден преди официалното откриване на 22-рия София Филм Фест, пловдивските
Коментари Харесай

София Филм Фест тръгва с лента по Георги Господинов

Ден преди формалното разкриване на 22-рия София Филм Фест, пловдивските фенове на киното, изобразителното изкуство и фотографията ще имат опция да се срещнат с изкуството на Сергей Параджанов. Арменец по генезис, живял поравно в Грузия, Украйна и Армения, напълно в границите на Съветския съюз тогава, Параджанов е повече от кинорежисьор. На 6 март в LUCKY Дом на киното ще се състои еднодневна галерия с експонати от музея „ Параджанов “ в Ереван, както и прожекция на емблематичния филм „ Цветът на нара “ и късометражния „ Нощ в Музея „ Параджанов “. Предвидена е среща със специфичните посетители - режисьора Роман Балаян, шефа на кинофестивала „ Златна кайсия “ и кинорежисьор Харутюн Хачатрян и шефа на музея „ Параджанов “ Завен Саркинян.  

Тринайсетото издание на София Филм Фест в Пловдив потегля на 15 март. Стартът е с дългоочаканата продукция по разкази на Георги Господинов „ 8‘19‘‘ ", формирана от късометражни филми на няколко от най-обичаните и интересни  български режисьори. Сред тях са Петър Вълчанов и Кристина Грозева - този път като независими създатели, Теодор Ушев и други. Прожекцията се явява и международна предпремиера, защото ще изпревари с няколко дни излъчването на огромния екран на София Филм Фест в столицата.

Пловдивчани ще могат да гледат и българския „ Радиограмофон “ на Рузие Хасанова, отличен със „ Златна роза “ за дебют на 2017-а. Това е филм за музиката, свободата и идентичността. Той е основан по автентичен случай, а историята е доста персонална - за татко от Родопите, който изминава пеш 100 км, с цел да купи радио за захласнатия си от рок музиката наследник. Прототипи на героите са дядото и бащата на режисьорката. „ Всички други истории са по мемоари на разнообразни близки и родственици, съчетани по този начин, че да разкажем един мощен филм за свободата и силата на музиката “, споделя Рузие Хасанова.  

Израелският режисьор Самуел Маоз възхити киноспециалистите на фестивала във Венеция с най-новия си филм „ Фокстрот ”. С огромната премия на журито „ Сребърен лъв “ и още два наградата във Венеция, с осем награди на Израелската кино академия и съществени аплодисменти от десетки кино конгреси в целия свят, филмът ще се срещне с пловдивската аудитория в дните на София Филм Фест.  

 „ Лошото момче “ на френското кино, както обичат да назовават режисьора Франсоа Озон, ще зарадва пловдивската аудитория с еротичния психотрилър „ Другият ухажор “, показан на фестивала в Кан 2017.

Още след премиерата на „ Квадратът ” през май в Кан започнаха да се срещат избрания като „ остра ирония ”, „ провокационен ”, „ извънреден ”, „ ненадейно мощен ”, „ брилянтен ”, а експертите поучават, в случай че желаете да видите кино лентата без всевъзможни предубеждения, да не четете синопсиси и да не гледате филмови откъси...
Сред заглавията е и „ Нелюбов ” на виртуозния съветски режисьор Андрей Звягинцев, който беше показан в конкурсната стратегия на Кан 2017. „ Тежък филм с гаргантюанско въздействие и резултат, самоуверен и отблъскващ коментар върху същността на цяла една нация ”, „ Нелюбов ” споделя за жестокия бракоразвод на Женя и Борис, белязан с обиди, чувство за невъзможност и взаимни обвинявания. Всеки от тях има собствен нов живот и са нетърпеливи да стартират на чисто, даже това да значи да изоставят своя 12-годишен наследник Альоша. След като става очевидец на един от свадите на родителите си, Альоша изчезва.

Сред заглавията, които не трябва да се пропущат, са новият филм на италианеца Паоло Вирдзи „ Търсач на удоволствия “, „ Потапяне “ от Вим Вендерс и „ Проектът Флорида “ на Шон Бейкър, в който играе Уилям Дефо, получил номинация за Оскар. Програмата на София Филм Фест ще означи и 50-годишнината от Пражката пролет през 1968 година Част от нея е „ Изключителният (Моят Годар) “ на френско-литовския режисьор Мишел Аназависиюс - основател на именития „ Артистът “.

Прожекциите са планувани от 15 до 25 март  в LUCKY Дом на киното - Пловдив. Цените на билетите са 6 и 7 лв..

Специален посетител е Ейбъл Ферера, демонстрира подземния живот в Ню Йорк

Специален посетител на София Филм Фест в Пловдив е признакът на самостоятелното американско кино Ейбъл Ферара, фамозен с провокативните, спорни сюжети и нео-ноар облици във филмите си. Роден през 1951 година в Бронкс, Ню Йорк, Ферара не позволява естетически взаимни отстъпки и бързо си печели име на един от най-суровите портретисти на подземния живот в Ню Йорк. В това отношение той може да бъде сравняван единствено с Мартин Скорсезе. Макар да е зает от огромни кино студия за разнообразни планове, той продължава да избира свободата на самостоятелното кино и работата с познати артисти, които - сходно на него самия - не се опасяват да провокират и експертите на тематика кино, и публиката.
Пловдив ще види неговата лента „ Кралят на Ню Йорк “ („ King of New York “, 1990), едно от най-значимите проучвания на тематиката за насилието в американското кино. Главната роля на наркобос във кино лентата извършва неустоимият Кристофър Уокън, на който партнират младите Уесли Снайпс, Лорънс Фишбърн, Дейвид Карузо, Стив Бушеми.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР