Ден преди Нова година БНБ обяви бюджета си за 2022-а,

...
Ден преди Нова година БНБ обяви бюджета си за 2022-а,
Коментари Харесай

През 2022-г БНБ планира да похарчи над 136 млн. лева за издръжка

Ден преди Нова година Българска народна банка разгласи бюджета си за 2022-а, за разлика от държавното управление, което още не може да даде средносрочната си бюджетна прогноза и да предложи бюджет за настъпващата година. Но доколкото Българска народна банка е самостоятелна институция, в която няма спиране на административните процеси, а и за разлика от множеството регулативни държавни органи Централната банка сама си вади хляба, (не е на бюджетна субсидия), демонстрираната резистентност в такива значими процеси като бюджетирането е нещо напълно всекидневно.

Бюджета на Българска народна банка по традиция се дели на две елементи. Първата и по-голямата са разноските за прехрана, а втората са разноските за вложения. Тъй като бюджета на Българска народна банка е много обширен и самичък по себе си извънредно забавен тук ще се занимаем единствено с една част от него а точно с разноските за личен състав. На първо място, тъй като това е най-голямото перо в разноските за прехрана и на второ, тъй като по традиция тези разноски притеглят максимален интерес на необятната общност, тъй като там са разноските за заплати. А разноските за заплати, изключително на шефа, подуправителите и членовете на УС на Българска народна банка (заради сериозният им размер) постоянно са били обект на извънредно любознание от страна на жители, политици, медии и така нататък Българинът обича да гледа в непознатите кесии. Това е една от некрасивите черти на нашата модерна народопсихология, която политическия хайлайф за жалост интензивно подтиква.

Но да караме подред, като в името на коректността оптимално ще се придържаме към истинския текст на Българска народна банка.

Разходите за прехрана на Българска народна банка за 2022 година са избрани на 136 012 хиляди лева, като спрямо бюджета за 2021 година размерът им е повишен с 4171 хиляди лева, или с 3.2%, което е смесен резултат от нарастването на плануваните средства за: разноски за личен състав, разноски за външни услуги, разноски за обезценка, други административни разноски, разноски, свързани с присъединяване на Българска народна банка в ЕСЦБ, ЕНМ, ЕМП, ЕССР и ЕБО, разноски за материали и разноски за обществена активност, и от понижението на разноските, планувани за прехрана на паричното обращение.

Разходите, свързани с издръжката на паричното обращение, са на стойност 28 035 хиляди лева и съставляват 20.6% от общите разноски за прехрана на Банката, като по отношение на 2021 година понижават с 18.1%.

Разходите за материали, услуги и обезценка по бюджета на Банката за 2022 година са 47 003 хиляди лева, или 34.6% от общия бюджет, и нарастват с 6.5% по отношение на одобрените средства по бюджета за 2021 година

И тук идваме да значителната за нашия материал част. Разходите за личен състав за 2022 година, които включват разноски за списъчен състав, разноски за хранителни запаси на отговорностите към личния състав по МСС 19 " Доходи на наети лица " и разноски за несписъчен състав, са 50 699 хиляди лева, като се усилват с 6986 хиляди лева Тези разноски съставляват 37.3% от общите разноски за прехрана на Банката. Веднага би трябвало да кажем, че всички разноски по това перо се образуват въз основата на законови и подзаконови правила, а не на персоналното виждане на управлението на Българска народна банка, кой какъв брой би трябвало да получава.

В Бюджета на Българска народна банка категорично е очебийно, че плануваните средства за хонорари отразяват нормативните условия в ЗБНБ, повишаването на работните заплати в браншове, които са в директна конкуренция за работна ръка с Българска народна банка, включително общо в стопанската система и в бюджетния бранш, както и инфлацията при потребителските цени. В изискванията на динамичен трудов пазар като съществени провокации се обрисуват новите трендове в заетостта, в това число използването на работа от разстояние. Сред водещите цели в региона на образуването на трудовите хонорари на чиновниците на Българска народна банка остава нуждата от обезпечаване на благоприятни условия за развиване, което, от една страна, да спомогне за задържане на квалифицираните фрагменти, а от друга - да отговори на техните потребности за професионално развиване.

Средствата са планувани без смяна на съществени нормативни условия, регламентиращи заплащането на труда, а точно: 650 лева размер на минималната работна заплата; 3000 лева размер на оптималния застрахователен доход; опазване на размерите и съотношенията на осигурителните вноски за фондовете на държавното публично осигуряване; 8% размер на здравноосигурителната вноска (при систематизиране на осигурителните вноски сред застраховател и обезпечено лице в съответствие 60:40).

Във връзка с това плануваните средства за списъчния състав възлизат на 48 913 хиляди лева и се усилват с 6760 хиляди лева по отношение на 2021 година Изменението включва 6511 хиляди лева, от които 1858 хиляди лева са за 5-процентно нарастване на главните заплати на всички чиновници и 4653 хиляди лева за кариерно развиване. Предвиденото нарастване на главните заплати на всички чиновници, като се изключи членовете на УС на Българска народна банка, в размер на 5% отразява ускоряването на инфлацията при потребителските цени по отношение на края на 2020 година, която от началото на годината до октомври доближава 5.2%. Предвид предстоящата наклонност в бюджета са заложени 1858 хиляди лева, като повишаването на разноските за списъчния състав (без членовете на УС на БНБ) по отношение на 2021 година е с 4.4%. Предвидените средства за кариерно развиване на чиновниците на Българска народна банка са свързани със опазване на конкурентните позиции на институцията на пазара на труда и с поддържането на висококвалифициран личен състав от банкови експерти, нужен за осъществяването на функционалностите на Българска народна банка.

Равнищата на възнаграждение са съобразени с равнището на междинната работна заплата общо в стопанската система към юни 2021 година, което отбелязва покачване с 11.2% на годишна база. В секторите " финансови и застрахователни действия " и " държавно ръководство ", с които Българска народна банка е в директна конкуренция за работна мощ, нарастването на междинната брутна работна заплата за същия интервал е надлежно с 5.1% и с 20.5%. Във връзка с това е планувано нарастване на средствата за съществени заплати на списъчния състав (без членовете на УС на БНБ) по отношение на 2021 година с 12%, което ще докара до повишаване на разноските с 4653 хиляди лева, или с10.5%.

В осъществяване на нормативните условия, регламентиращи заплащането на труда, в бюджета са планувани средства за спомагателни хонорари за добит трудов стаж и професионален опит (по 1% за прослужена година) в размер на 249 хиляди лева.(0.6%).

Съгласно член 23, алинея 3 от ЗБНБ възнагражденията на чиновниците в Българска народна банка не може да са по-ниски от тези на чиновници със сходни функционалности в други банки. Проведеното изследване по отношение на равнищата на възнагражденията в банките към 1 юли 2021 година демонстрира закъснение на възнагражденията в групата на ръководителите.

Максимално допустимото общо приблизително месечно заплащане на членовете на УС на Българска народна банка изостава с 4.31% по отношение на достигнатите общи междинни месечни хонорари на ръководителите на банки в България. В осъществяване на член 23, алинея 3 от ЗБНБ и в сходство с Решение№ 73 на УС на Българска народна банка от 30 юли 2015 година, според което възнагражденията на членовете на УС се трансформират при отклоняване над 5% от достигнатите общи междинни месечни хонорари на ръководителите на банки в България, месечните хонорари на шефа, подуправителите и другите членове на УС на Българска народна банка остават без изменение за2022 година, като резервират размерите си от 2021 година - 20 313 лева за шефа, по 17 411 лева за подуправителите и по 5804 лева за другите членове.

За групите " управителен личен състав ", " експерти " и " поддържащ личен състав " постигнатите общи междинни месечни хонорари са съизмерими с възнагражденията на чиновниците със сходни функционалности в банките. Поради това не се плануват спомагателни средства в бюджета за нарастване на заплатите на чиновниците в осъществяване на условията на член 23, алинея 3 от ЗБНБ.

На съображение на гореизложеното и по отношение на плануваното в бюджета за 2022 година нарастване на средствата за хонорари на чиновниците се чака общите междинни месечни хонорари по групи личен състав през 2022 година да станат, както следва: за група " управителен личен състав " - 7262 лева.; за група " експерти " - 3346 лева.; за група " поддържащ личен състав " - 1862 лева

Разходите за хранителни запаси на отговорностите към личния състав по МСС 19 " Доходи на наети лица " за 2022 година са в размер на 1586 хиляди лева, като са увеличени с 226 хиляди лева в резултат на предвижданото повишаване на възнагражденията на чиновниците по отношение на одобрените за 2021 година

Планираните разноски за хонорари на несписъчния състав на Банката са на стойност 200 хиляди лева и остават непроменени по отношение на миналата година.

За обществена активност са планувани 2521 хиляди лева, или 1.8% от общите разноски за прехрана на Българска народна банка, като по отношение на одобрения бюджет за 2021 година се усилват с 1.9%.

Разходите за обществена активност включват групово обезпечаване на чиновниците против опасности, свързани с живота, здравето и работоспособността им, в допълнение непринудено пенсионно обезпечаване, прехрана на обществени обекти, здравно обслужване, средства за обществен статус на чиновниците.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР