Ден преди националното външно оценяване за учениците от 7- ми

...
Ден преди националното външно оценяване за учениците от 7- ми
Коментари Харесай

Нова схема за матурите: От 100 до 300 лева за отговорите „на черно“

Ден преди националното външно оценяване за учениците от 7- ми и 10-ти клас - още веднъж търговия с отговори.

В обществените мрежи профили продават отговори за изпитите, които са във вторник и на 16-ти юни. Докато преди покупко-продажбите на черно се случваха във Facebook, към този момент са в Инстаграм и Телеграм. Офертите за изпита - варират от 100 до 300 лв..

Мария Костова е единствената със 100 точни от всички явили се на изпита

А новото е, че се предлага „ връщане “ на парите, в случай че ученикът не е удовлетворен. Заедно с кибер специалиста Ясен Танев се включихме в една от групите. 

Всичко стартира в Инстаграм и профил " Матури 2023 " със над 155 почитатели. Профилната фотография е с логото на просветителното министерство, а под нея с огромни букви написа: „ Отговори на матурите за 7 клас. Потвърдени от учители отговори. 65 от 65 точки и казване на текста на преразказа ".

Има и алтернатива - връщане на парите, в случай че учениците не са удовлетворени. В платформата линк ни води към Телеграм канал със същото име. Първите известия са от 5-ти юни.

Подробно обяснена е и схемата: „ Целият изпит е 300лв. Пращате първо капарото, тъй като за ограничения за сигурност можем да помогнем единствено на 200 индивида от вас. Капарото е 180 лв., като останалата сума я заплащате откакто излезнат резултатите. Ако имате над 85 точки ни заплащате, в случай че имате по-малко не плащате останалата част от сумата ".

Днес по обед местата към този момент свършват, настояват търговците. „ Само две свободни места, благодарим ви за доверието “ пишат от канала.

С най-високи резултати са София-град, Смолян, Пловдив, Варна, Благоевград и Перник

Проверка на bTV демонстрира, че каналът е основан от двама консуматори. Свързваме се с един от „ търговците “, който изяснява, че отговорите се дават след началото на изпита.

„ Няма по какъв начин да имаш ранна информация, може би самата матура ", сподели един от тях.

Отново в инстраграм. Друг профил с име " матури 2023 отговори " се дефинира като " Единствен източник от МОН ". Изпитът тук коства 100 лв., капарото - 50.

Според родители на седмокласници схемата е неуместна, а децата би трябвало да разчитат на личните си познания.

Министерството на образованието не разяснява въпросите. Над 117 000 седмокласници и десетокласници се чака да се явят на националните външни оценения по български език и по математика тази седмица.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР