Ден преди Народното събрание ще обсъди и гласува кандидатурата на

...
Ден преди Народното събрание ще обсъди и гласува кандидатурата на
Коментари Харесай

Ден преди вота на проектокабинета Габровски: ДПС по-скоро ще го подкрепи, Янев мълчи

Ден преди Народното събрание ще разиска и гласоподава кандидатурата на проф. Николай Габровски за министър-председател и препоръчаната от него конструкция и състав на Министерския съвет, единствено две парламентарни партии  - Движение за права и свободи и " Български напредък " биха могли да дадат своята поддръжка за излъчения проектокабинет с първия мандат на ГЕРБ.-СДС, само че оповестиха, че всичко зависи от дебата на следващия ден.

Движение за права и свободи по-скоро ще поддържат Габровски

" Ние по-скоро ще подкрепим кабинета " Габровски ", съобщи ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ след съвещанието на Централното оперативно бюро на партията.

От Движение за права и свободи ще изчакат да видят какви политики ще предложи държавното управление, а това ще се обясни по време на дебатите на следващия ден.

" Все отново зависи от програмата и метода, по който ще се показват, тъй като до момента сме имали единствено една среща с претендента за министър-председател - господин Габровски, да забележим на следващия ден какво и по какъв начин ще показват ", съобщи Карадайъ.

Той добави, че програмата е доста значима, какво има намерение да прави държавното управление.

" Именно от тази позиция бихме подкрепили държавно управление. Няма нищо непременно. В момента ние вършим огромни взаимни отстъпки за поддръжката на това държавно управление , само че вероятно на следващия ден в дебата ще изложим и нашите причини ", означи водачът на Движение за права и свободи.

Стефан Янев: Имам решение, ще видите на следващия ден

От " Български напредък ", другата парламентарна група, която заявилите предпочитание за разговор с Габровски, резервираха безмълвие по какъв начин ще гласоподават на следващия ден.

С цялото ми почитание към проф. Габровски и неговите старания, както и към това, което прави страната, и нещата се случват в пленарна зала, не желая авансово да огласявам пред медиите какво ще ни е държанието, само че ще го видите, сподели в коридорите на Народното събрание водачът на " Български напредък " Стефан Янев.

Имаме решение по какъв начин ще действаме в утрешния ден, сподели той и посочи, че са създали няколко заседания - първо в съдружен формат, по-късно с парламентарната група на коалиция " Български напредък ".

Политическата парализа има потребност от хирурзи, само че не знам дали това е подобаващият екип, двусмислено разяснява по-рано Румен Йончев.

Преговори за втори мандат

Промяна в до момента декларираните позиции на останалите парламентарно показани партии за проектокабинета " Габровски " с мандат на ГЕРБ няма, само че по тази причина пък започнаха договарянията за втория мандат .

Председателят на парламентарната група на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров съобщи, че посочи, че до момента в който не бъде публикуван указът на президента за несъгласие или за обявяване на закона, има късмет да се работи по втория мандат.

Българска социалистическа партия няма учредения да трансформира позицията си за кабинета с мандат на ГЕРБ. Но занапред не могат да кажат за втория - ще изчакат какво формула ще предложат Политическа партия. Това сподели Георги Свиленски, зам.-председател на групата. Който беше безапелационен - че игри с кворума няма да има, няма да има отсъстващи депутати.

Демократична България няма да поддържа проектокабинета Габровски, тъй като зад него стърчи Борисов, сподели Атанас Атанасов.

Не, няма да размислим, няма да подкрепим държавното управление, няма да излезем от залата и ще гласуваме срещу, сподели водачът на Възраждане Костадин Костадинов.

Така че, интригата остава - дали 12-те гласа на БВ и 36-те на Движение за права и свободи ще се прибавят към 67-те на ГЕРБ и дали общо 115 ще бъдат задоволителни , с цел да бъде определен кабинет.

" Проектокабинетът " Габровски " може да мине единствено с трик с кворума "

" Математически може да мине единствено с трик с кворума, в случай че приемем заявките на другите партии за чиста монета. Дори да мине, това държавно управление ще бъде на ръба на оцеляването. Аз не виждам в днешния парламент единна воля и отговорност, която да отиде оттатък сметките за идни предварителни избори ", съобщи в " Още от деня " проф. Александър Маринов, консултант на служебния министър председател Гълъб Донев.

По думите му, в случай че бъде определен този кабинет, главната политическа отговорност за него ще носи ГЕРБ.

Проф. Александър Маринов предвижда, че това държавно управление ще бъде с къс небосвод, което би трябвало да свърши избрани неща.

" Единственият късмет да се излъчи постоянно държавно управление е с програмен кабинет, включващ неизявени политически лица. Ясно е, че ГЕРБ имат своите политически съображения. За препоръчаните министри в проектокабинета на проф. Николай Габровски могат да се кажат и положителни, и неприятни неща ", добави проф. Александър Маринов.

Според него всички мандати са с дребен късмет, като възможностите за лъчение на постоянно държавно управление понижават прогресивно от първия към третия.

" Ако се случи най-вероятното на следващия ден, изборите са съвсем сигурни ", разяснява проф. Александър Маринов и окачестви като екстравагантна концепцията същият кабинет да успее с мандат на Българска социалистическа партия, " Демократична България " или " Български напредък ".

" Няма да бъде сериозен автогол за ГЕРБ, те изиграха този епизод ловко политически ", сподели още проф. Александър Маринов.

 

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР