Ден преди крайния срок, 26 март, новият шеф на Комисията

...
Ден преди крайния срок, 26 март, новият шеф на Комисията
Коментари Харесай

Облаците над Илияна Христова се сгъстяват

Ден преди крайния период, 26 март, новият началник на Комисията за финансов контрол Бойко Атанасов предложи две кандидатури за заместници - Мария Филипова, претендент за заместник-председател на КФН, управляващ ръководство "Надзор на капиталовата активност ", и Илиана Христова, претендент за заместник-председател на Комисията за финансов контрол, управляващ ръководство "Застрахователен контрол ".

Професионалният път на Илияна Христова през последните 23 години протича в Национална организация за приходите, където тя поредно заема разнообразни управителни постове. През 2013 година поема управлението на Търговско дружество - София. Но идващият избор - заместник-шеф на КФН, може и да я подмине, в случай че изнесеното в медиите тези дни се окаже истина. Става дума за шокиращи разкрития както за имущественото положение на самата Илияна Христова, по този начин и за избрани нейни дейности като началник на НАП-София.

Под заглавието "Данъчна със смущаващи по стойност парцели се готви за заместник-шеф на КФН. Сред тях апартамент за 596 евро на квадратен метър ", медии оповестяват, че против Илияна Христова, към момента началник на Национална агенция за приходите - София, тече сериозна инспекция за напън върху бизнеса, а решението по дело в Софийския административен съд демонстрира, че под нейно ръководство нелегално е върнат на компания Данък добавена стойност в размер на 1 352 787 лева, в случай че не е имало осъществено заплащане по договорка сред свързани сдружения, открито с три проверки. НАП-София възвръща фиктивно начисленото Данък добавена стойност сред две компании на база "ноу-хау " за тазобедрени протези, оценено от специалисти на едната компания на 7 692 983, 96 лева, без да има нито доставка, нито действително заплащане - то е отсрочено за повече от половин година след "сделката " на десетки вноски.

Всичко това излиза наяве от решение на Софийския административен съд №500 от 28 януари 2016 година, което също е видно на уеб страницата му, само че кой знае за какво не се проверява от прокуратурата за нанесените изключително огромни вреди на бюджета. Покрай делото изниква молба от шефката на ревизираната компания, ясно записала: "50% е прекомерно висока миза ", откакто сдружението се пробва повторно да мине със същия номер. Организаторите на посочената скица, задоволени от постигнатото, приготвят реализирането й още един път. "Елана 1 " ЕООД подава друга справка-декларация по ЗДДС, с рекламация за възобновяване на налог за месец юли 2014 година в размер на 1 661 151. 20 лева, и повторна проверка открива нередността на възобновените от джоба на данъкоплатеца големи пари. От делото разбираме, че персонално шефката на Национална агенция за приходите - София Илияна Христова, подписва платежното разпореждане за възобновяване на 1 352 787 лева Данък добавена стойност.

Доказан факт е, че - също персонално - Христова утвърждава акта за прихващане и възобновяване на Данък добавена стойност и ревизионния отчет, с който се утвърждава връщането от джоба на данъкоплатеца към компанията на парите, с които могат да бъдат избавени животите на 15 заболели деца или да се вдигне чудесна детска градина. "Евмолпия Аврамова, чиновник в отдел "Ревизии " на Дирекция "Контрол ", е имала за задача да рапортува на Директора на Търговско дружество на Национална агенция за приходите - гр. София, плановете на ревизионните актове и ревизионни отчети към тях.

Същата обяснила, че не е способена по законосъобразността на инспекциите по чл.177 ЗДДС. Директорът на НАП-София не се тормози от това, не вика различен чиновник, който да има съответните компетентности и макар дадените при селекцията в работната карта индикации за проблеми дава своето единодушие и подписва платежните нареждания за непозволено възобновяване на "Елана 1 " ЕООД на Данък добавена стойност в размер на 1 352 787 лева ", споделя в съда свидетелка по делото. От което разбираме, че в НАП-София са наясно от самото начало с това, което съдът несъмнено открива по случая: "Договорът, от който произтича източването на хазната с 1.4 млн., е сред свързани лица.

Не може да се потвърди даже посещаване на данъчни във компанията. Няма формиран протокол, което е наложително по чл.50 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс. Данъчните са приели за задоволителен мотив за заплащане фактура и приемо-предавателен протокол. Не е открито достоверна ли е оценката за 8 млн. на ноу-хауто. Няма насрещна инспекция в свързаната компания, през която се точи Данък добавена стойност.

Няма заплащане, няма импортиран налог, който да се връща, няма реализация на артикул по договорката с източване. НАП-София е знаела, че няма да бъде импортиран налог - виновното лице в двете компании е едно и също. НАП-София е знаела, че шефът е заменен единствено три месеца преди "сделката " и единият е татко на другия. Софийският административен съд заключава, че "негативното въздействие върху фиска на осъществените нарушавания, които са изключително тежки ", е нанесло "съществена щета на жителите и Национална агенция за приходите ".

На този декор може би е забавно по какъв начин ще прозвучи, че в първата си декларация пред Сметната палата месеци откакто е станала началник на НАП-София през 2013 година, а нейният предходник и непосредствен Бойко Атанасов е оглавил централата на Национална агенция за приходите, тъй като издигналият го Красимир Стефанов е станал народен представител от ГЕРБ, редовата данъчна Илияна Христова (заплатите в Национална агенция за приходите по това време на това ниво са под 1000 лева бруто, т.е. под 700 лева чисто) афишира като самотна майка и държавен чиновник от кариерата:

Влог в КТБ 105 205 евро, или 205 764 лв..
Нов автомобил "Опел ", закупен за 48 000 лв..
Апартамент в София от 242 кв. м, без да е оповестила цена на придобиването през 2009 година.
Вила в Етпрополе с 1 дка двор, не е оповестена цена на придобиване.
Вила в Трудовец - цяло имение с 3200 кв. м двор, не е оповестена цена на придобиване.
7000 лева налични средства в брой.
Заем 30 000 лв..


През 2016 година, при разгласен приход от 2200 лева месечно, тя афишира още една сензационна облага от 2015 година: апартамент, освен това закупен на забавна цена - 78 кв. м за 90 964 лева, или 596 евро на квадратен метър. Както към този момент знаем от специалистите от "Артекс " и персонално от собственичката Весела Мирянова - това е ПОД СЕБЕСТОЙНОСТТА НА АПАРТАМЕНТА. Тук въобще не загатваме останалите придобивки на нейното семейство - сина и татко й, в пенсионна възраст, които проследихме в Имотния указател.

От в. "БАНКЕРЪ " потърсихме представителя на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров с въпроса наясно ли е управлението на Национална агенция за приходите с тези обстоятелства. Пред нашата медия Росен Бъчваров уточни единствено че "Инспекторатът е проверявал имотното положение на Илияна Христова и не е разкрил никакви нарушавания. Колкото до въпроса по отношение на решенията на Софийския административен съд, представителят на Национална агенция за приходите отговори сбито, че не може да разяснява тези информации.

Остава да забележим дали Народното събрание ще си затвори очите за тези обстоятелства и ще избере Илияна Христова на следващия висок държавен пост.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР