Ден преди извънредното заседание на Народното събрание и в навечерието

...
Ден преди извънредното заседание на Народното събрание и в навечерието
Коментари Харесай

В последния ден на предизборната кампания: Ще съберат ли кворум депутатите на извънредното заседание в петък?

Ден преди изключителното съвещание на Народното събрание и в навечерието на идния локален избор в неделя - тонът сред сътрудниците във властта се изостря. Въпреки че по гледище на ГЕРБ-СДС и с поддръжката на Движение за права и свободи депутатите ще заседават в петък, с цел да гласоподават ветото на президента Румен Радев, наложено върху измененията в Закона за енергетиката, от ПП-ДБ обявиха, че те няма да участват.

С претекст, че парламентарната естрада не трябва да се употребява за политически цели и пропаганда, съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков съобщи, че гласоподаване на ветото на президента би трябвало да се случи, само че след изборите. Той акцентира, че партията ще гласоподава „ за “ отменяне ветото на президента Румен Радев върху измененията в Закона за енергетиката.

Припомняме, че текстовете плануват от 1 януари 2026 година Битовите консуматори да излязат на свободния пазар на електрическа енергия. Преди няколко дни от ГЕРБ приканиха сътрудниците си въпреки всичко да вземат присъединяване в съвещанието, като водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разяснява, че това би бил общ триумф за ръководещото болшинство.

Все още не е ясно сали депутатите от Българска социалистическа партия ще участват на съвещанието, а от „ Възраждане “ изрично обявиха, че няма да участват на съвещанието. Има Такъв Народ също ще бъдат в залата.

Така провеждането на съвещанието в петък остава под въпрос, защото трите партии, които са удостоверили присъединяване, а точно ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ разполагат с общо 116 депутати, а нужният кворум е 121.

Извънредното гласоподаване е планувано за петък, в 12 часа, като първа точка е разискване на ветото на прежидента Радев. Включена е и още една точка – първо гласоподаване на измененията в Закона за запасите от петрол и нефтени артикули.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР