Ден преди големия финал на сериала С река на сърцето“

...
Ден преди големия финал на сериала С река на сърцето“
Коментари Харесай

Виктор Стоянов: Музиката в „С река на сърцето“ е сдържана емоция, която тече като голяма река

Ден преди огромния край на сериала „ С река на сърцето “ се срещаме с композитора Виктор Стоянов, с цел да ни опише за въздействащата и отличителна музика, която той и сценаристът Георги Тенев основават.

Ето какво ни показа за концепцията и креативния развой по писането на песните към продукцията, които към този момент са налични в iTunes и Spotify.

Как се написа музика за сериал? Какъв е процесът и какъв брой време продължава?

За разлика от основаването на музика за пълнометражен филм, където страстта се развива в границите на два часа, при сериалите е малко по-различно. Трябва да успееш да държиш напрежение и да разказваш историята по-фрагментирано и с по-бавно движение, само че в същото време да поддържаш интереса и вълнението в фена. Иначе ние продължаваме сполучливото си съдействие с режисьора Мартин Макариев и екипа, с който работихме по този начин добре по кино лентата „ В сърцето на машината “. Радвам се, че с този филм развълнувахме фена и получихме изключителна оценка и от експертите, което се потвърди и от това, че „ Сърцето на машината “ се трансформира в българското предложение за Оскар. Както съм казвал и преди – извънредно значимо е музиката да е в съвършена симбиоза с концепцията на кино лентата още преди да е написана и една нота. За задачата концепцията за музикални тематики и жанр се залага още на равнище сюжет. Харесвамта и пристрастеността, с която работи екипът на кино лентата, и това, че знае доста тъкмо какво желае. И резултатите са налице.

Работите със сценариста Георги Тенев. Споделете ни повече за работата с него? Лесно ли се сработихте и какъв брой време лиши основаването на песните към епизодите?

Аз познавам и се удивлявам на работата на Георги Тенев от много години, само че за първи път имах удоволствието да се срещна онлайн и да работя с него. Изключителен актьор, извънреден експерт. Креативните му хрумвания извираха при всяка работна сесия. Имахме случай, в който за извънредно малко време трябваше да се влезе в студио и да се запише голямо количество материал. Бях впечатлен от това какъв брой качествено, бързо, професионално и майсторски Георги борави с текста, работи напрегнат и в рискови обстановки. Когато работя по сериите, постоянно се сюрпризирам какъв брой дълбочина има във всеки воин, какъв брой жива страст имат облиците и връзките сред героите. Как обича героите си и в същото време ги хвърля в тествания, непостижими за естествения човек. Което е ключът към един сполучлив сериал. Радвам се, че имах опцията да работим дружно.

Музиката към сериала е извънредно въздействаща. Какви принадлежности използвахте и на какво акцентирахте? Има ли запис на жив оркестър?

Благодаря за оценката. За мен най-важно е да разчувствам фена и с музиката да му дам страсти, които мъчно си набира с забързаното всекидневие. Писмата, които получавам всеки ден с признателност и въпроси къде може да се чуе музиката, ме вършат благополучен и убеден, че съм приключил работата си добре. Радвам се, че продуцентите ми гласоподаваха доверие и авторската музика се завърна в българските сериали. Добавената стойност, която дава една музика, написана особено за сериала, е незаменима. Така всеки сериал има лице, има известност и уникалност.
 Виктор Стоянов
Много съм впечатлен и от работата си с музиканта, китарист и мултиинструменталист Антони Рикев. Той извършва множеството от китарните партии в сериала. Изключителен експерт, с който се разбирахме съвършено накратко. Всеки звук, изсвирен от него, беше кондензиран със смисъл, наличие и страст. Благодаря му за взаимната работа.

Но моето персонално изобретение и черешката на тортата в музиката са едни извънредно надарени девойки, които извършват песните в сериала – Биляна, която е и един от сценаристите в сериала, Натали и Джеси Виденова. Тези девойки направиха чудеса по време на записите. Рядко виждам такава дисциплинираност, гений и професионализъм даже в одобрени артисти и актьори. За няколко дни те влязоха в студио, сблъскаха се със напълно нов музикален и текстов материал и все пак се оправиха извънредно. Наситиха музиката и тематиките в сериала с страсти, импровизация и характерност. Така музиката на „ С река на сърцето “ има лице и тематики, които се надявам феновете да заобичат и да слушат даже и след финалните надписи.

Какво ви въодушеви? Имаше ли стадий на изследване и събиране на хрумвания или детайли, които да ви оказват помощ в основаването на музиката?

Разбира се. С Мартин обсъждахме месеци наред звученето на сериала. Искахме да има и детайли, които се асоциират с атмосферата, и да има по-суров тон, който да разказва живота край реката, да има и дълбока страст, само че не помпозна, а камерна, такава, която те изгаря от вътрешната страна. Всеки по-голям поврат на събитията се разисква с екипа, прибавят се съответните за сцената музикални детайли, с цел да може да влияе оптимално на фена.

Как ще опишете музиката в „ С река на сърцето “?

Ако може да се опише накратко: Сдържана страст, която тече като огромна река. Тече непреклонно и по пътя си влачи парчета от истини, мемоари и човешки ориси. Искам музиката да внушава това и се надявам фенът да го усети.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР