Ден преди да бъде гласуван кабинетът Габровски пет от парламентарните

...
Ден преди да бъде гласуван кабинетът Габровски пет от парламентарните
Коментари Харесай

На каква политическа подкрепа може да разчита проектокабинетът Габровски

Ден преди да бъде гласуван кабинетът " Габровски " пет от парламентарните партии имат безапелационна позиция. Засега е ясно, че ГЕРБ-СДС ще гласоподават " за ". " Против " са - " Продължаваме Промяната ", " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " Демократична България ". Трите парламентарни групи събират 124 депутати, само че е значимо какъв брой народни представители ще участват в залата при гласуването. Очакват се решенията на Движение за права и свободи и " Български напредък " дали ще поддържат проектокабинет с мандата на ГЕРБ-СДС.

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС изрази вяра, че проектокабинетът " Габровски " ще бъде определен. В утринния блок на Българска национална телевизия тя уточни и от кое място чакат поддръжка при гласуването.

Екатерина Захариева - ПГ на ГЕРБ-СДС: " Надявам се Демократична България, които още не са се произнесли да размислят и да го поддържат. Знаете, че те са три политически партии, уповавам се всички от тях даже да не са, би трябвало да стигнат гласовете. - Демократична България, Българска социалистическа партия и " Български напредък " са вашите очаквания? - " Продължаваме Промяната " споделиха, че няма да поддържат по този начин или другояче ".

Атанас Атанасов обаче побърза да разсее очакванията. Каза, че позицията на " Демократична България " от дълго време е известна.

Атанас Атанасов, ПГ на " Демократична България ": " Няма да подкрепим кабинет, препоръчан от ГЕРБ. Няма никакво значение какви хора има, тъй като откъм гърба стърчи Борисов, всичко е ясно ".

От Българска социалистическа партия подсетиха, че имат кардинално решение на Националния съвет за проектокабинет на ГЕРБ и ще го изпълнят.

Георги Свиленски - ПГ на " Българска социалистическа партия за България ": " Първият мандат на ГЕРБ няма да бъде подсилен под никаква форма, нито с неявяване, нито с други парламентарни практики, които някои хора им се въртят в главите ".

Според " Продължаваме Промяната " оповестеният състав на проектокабинета " Габровски " не може да промени мненето им.

Андрей Гюров - ПГ на " Продължаваме Промяната ": " Мандат с ГЕРБ няма да подкрепим тук може би би трябвало да се търси сигнала към останалите партии дали може там да се откри някакво решение ".

" Възраждане " още веднъж отхвърлиха поддръжка. Лидерът го удостовери прочувствено.

Костадин Костадинов - ръководител на ПГ на " Възраждане ": - Не. Не, не, не. - Какво не? - Не, няма да размислим, не няма да подкрепим държавното управление, и да ще гласуваме " срещу ".

Движение за права и свободи по-скоро ще поддържа проектокабинетът " Габровски ", поради значимите задания пред страната, разгласи Мустафа Карадайъ довечера след съвещание на управлението.

Мустафа Карадайъ - ръководител на ПГ на Движение за права и свободи: " Ние по-скоро ще подкрепим кабинета " Габровски ", само че въпреки всичко зависи и от програмата и метода, по който ще се показват, тъй като до момента сме имали единствено една среща с претендента за министър председател господин Габровски. Да забележим на следващия ден какво и по какъв начин ще показват. В момента ние вършим огромни взаимни отстъпки за поддръжката на това държавно управление ".

" Български напредък " дълго заседаваха. Имат решение, само че не го оповестиха.

Стефан Янев - ръководител на ПГ на " Български напредък ": С цялото ми почитание към проф. Габровски и неговите старания, както и с цялото ми почитание към това, което прави страната и нещата се случват в пленарна зала, не желая авансово да огласявам пред медиите какво ще ни е държанието, само че ще го видите. То ще е консолидирано и ще е ясно за всички български жители.

Така, към този момент кабинетът " Габровски " получава публично четири отхвърли за поддръжка от четири парламентарни групи. А във връзка присъединяване на фрагменти от Национална движение „Симеон Втори" в проектоправителството, проф. Огнян Герджиков разгласи, че Национална движение „Симеон Втори" се завръща на политическата сцена. По думите му - в партията има доста мощни и познати лица.

Проф. Огнян Герджиков: " Имахме декември месец един Национален съвет. Януари ще имаме конгрес, на който ще поемем курс още веднъж към политиката. Смятам, че има хора, които имат положително мнение за това, което направи Национална движение „Симеон Втори". И съм оптимист. Смятам, че това може да обърне тренда на политическия живот ".

Народното събрание на следващия ден ще реши поддържа ли кабинета " Габровски ".

кореспонденти: Вера Александрова, Десислава Маркова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР