Ден на свободата или скок в неизвестното? Днес Англия се

...
Ден на свободата или скок в неизвестното? Днес Англия се
Коментари Харесай

Ден на свободата или скок в неизвестното в Англия?

" Ден на свободата " или скок в незнайното? Днес Англия се отхвърля от маските и анулира съвсем всички свързани с пандемията ограничавания, решение, което тормози научната общественост и политиците, написа Полин Фроассар от Франс прес.

КОВИД-19 лиши живота на над 128 700 души във Англия, където броят на инфектираните нараства стремглаво от седмици. Тя е най-засегнатата страна в Европа по брой на случаите и два следващи дни надвиши 50 000 инфектирани.

Сред тях е и министърът на опазването на здравето Саджид Джавид, заставен да се изолира, откакто в събота даде позитивен тест.

В миг, когато страната се отхвърля от наложителното носене на маски и от обществената отдалеченост , държавният началник Борис Джонсън и неговият министър на финансите Риши Сунак, които са били в контакт със инфектиран, също са в изолираност.

Киър Стармър, водач на Лейбъристката партия, главната опозиционна групировка, сериозно дефинира обстановката като " безредна ".

 Снимка: AP/БТА

Въпреки засилващата се вълна от нови случаи Борис Джонсън удостовери анулацията от през днешния ден на съвсем всички оставащи ограничавания в Англия и назова днешният ден " Ден на свободата " , като избра да разчита на " персоналната отговорност " на всички.

Той разчита на триумфа на имунизационната акция, пламенно провеждана от декември (над две трети от възрастните са напълно ваксинирани), която " отслаби мощно " връзката сред болест, хоспитализации и смъртни случаи, позволявайки на публичната здравна система да се оправя.

Въпреки това във видеозапис, оповестен през вчерашния ден в Туитър, Борис Джонсън прикани популацията към въздържаност, като акцентира " извънредно високата инфекциозност " на разновидността Делта. " Ако обичате, бъдете внимателни ", помоли той.

Основният стадий на анулация на ограничаващите ограничения трябваше да стартира на 21 юни, само че беше отсрочен с четири седмици, с цел да се имунизират още милиони хора и да се завоюва време, имайки поради разпространяването на вируса.

Днес театрите и стадионите могат да се върнат към работа при цялостен потенциал, нощните заведения да посрещат още веднъж посетителите, пиенето на бара в пъбовете още веднъж е позволено и към този момент няма ограничавания за броя на хората, които могат да се събират на едно място.

Маските към този момент не са наложителни, само че се предлагат в превоза и магазините.

 Маските към този момент не са наложителни, с изключение на в превоза
Маските към този момент не са наложителни, с изключение на в превоза
Снимка: AP/БТА

От своя страна Шотландия и Уелс, които сами взимат решения в опазването на здравето, резервират наложителното носене на маски на закритите публични места и в превоза.


"Ден на свободата " в Англия
Снимка: AP/БТА

До 100 000 нови случая

Според лейбъристката съпротива държавното управление е " по неволя ", имайки поради повишаването на броя на инфектираните с изключително мощно заразния вид Делта. Дневният брой на инфектираните може да доближи 100 000 това лято, призна самият министър на опазването на здравето.

Група авторитетни интернационалните учени прикани английското държавно управление да се откаже от решението си, което " рискува да подкопае напъните за надзор на пандемията освен във Англия, а и в други страни ".

Дори в лагера на консерваторите на Борис Джонсън се усеща безпокойството. Бившият здравен министър Джереми Хънт оцени обстановката като " доста тежка " с възходящ брой приети в болница, което може да накара държавното управление да наложи още веднъж рестриктивните мерки, както се случи в Израел и в Нидерландия.

В момента в интензивните отделения във Англия има към 550 заболели от КОВИД-19 против над 4000 по време на пика на втората вълна през януари.

Освен инфектираните милиони хора са били в контакт с инфектирани и те бяха помолени да се изолират в домовете си в продължение на 10 дни.

За да не се стига до дефицит на личен състав в здравните служби, държавното управление разгласи, че в Англия изцяло имунизираните здравни чиновници, които бъдат разпознати като " контактни ", ще могат да вървят на работа, където ще бъдат подлагани всеки ден на здравни проби, вместо да съблюдават прецизна изолираност по домовете си.

От понеделник се облекчават и ограниченията по английските граници.

Изцяло имунизираните във Англия или идващи от страни, класифицирани като " оранжеви ", измежду които са доста туристически дестинации като Италия или Испания, към този момент няма да би трябвало да съблюдават карантина при влизане в Англия. Франция обаче ще бъде изключение заради " продължаващото съществуване " на случаи на разновидността Бета, който тормози държавното управление заради устойчивостта си към имунизацията на АстраЗенека, употребена всеобщо във Англия.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР