Ден на краеведа и изложба, посветена на живота на първата

...
Ден на краеведа и изложба, посветена на живота на първата
Коментари Харесай

Ден на краеведа и изложба за Люба Йоцова в петия литературен фестивал „Враца – книжен град“

Ден на краеведа и галерия, отдадена на живота на първата Мис България Люба Йоцова, ще съберат на едно място пазителите на родовата памет от Врачанско, в навечерието на откриването на петото издание на литературния фестивал „ Враца – хартиен град “. На 26 и 27 септември Регионална библиотека „ Христо Ботев “ е подготвила богата стратегия за отбелязване на националния ден на краеведа.

Във вторник (26 септември) от 10:00 ч. до 14:00 ч. ще бъдат показани излезлите през годината краеведски книги, а от 15:00 ч. до 17:00 ч. са планувани представяния активността на краеведски клубове и сдружения. Събитията ще се проведат в отдел „ Обща читалня “ на библиотеката.
На 27 септември (сряда) във фоайето на библиотеката ще бъде подредена галерия, отдадена на първата Мис България Люба Йоцова.

Документалната експозиция е и последната галерия на един от създателите и моторите на Регионално краеведско сдружение – Враца – Весела Пелова. Реализира се със съдействието на Държавен списък – Враца и Младежки дом – Враца.

Националният ден на краеведа се отбелязва на 27 септември, откакто Съюзът на краеведите в България приема датата (27.09.1837 г.) на първото писмо на Юрий Венелин до Васил Априлов, като начало на проведена краеведска активност в България. На Венелин българската етнография дължи началото на директно и всестранно изследване на националната просвета и обичай на българите. През 1830 година Венелин е командирован от Руската академия на науките в българските земи – страната на неговите сантиментални мечти, с цел да реализира необятна стратегия за историческо, географско, езиково и фолклорно-етнографско изследване. В своето популярно писмо от 27 септември 1837 година Венелин излага програмата си за изследване, като отделя главните насоки на проучване: национални песни, костюми, изключително женски с названията им, годишните празници и обвързваните с тях обреди, фамилни обреди и поверия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР