Демотивацията, ниското заплащане, хаосът с т.нар. реформа и липсата на

...
Демотивацията, ниското заплащане, хаосът с т.нар. реформа и липсата на
Коментари Харесай

ВМРО: Правителството не мисли изобщо за системата за сигурност, подкрепяме протестите

Демотивацията, ниското възнаграждение, хаосът с така наречен промяна и неналичието на електронно ръководство са измежду най-големите проблеми
Около това се сплотиха представители на управленията на СФСМВР и Вътрешна македонска революционна организация. На диалога, който се организира в деня на безмълвния митинг на Министерство на вътрешните работи, участваха ръководителят на синдиката Валентин Попов и Станислав Катанов - член на УС. От страна на Вътрешна македонска революционна организация бяха съпредседателят Александър Сиди, основният секретар Юлиан Ангелов и членовете на Изпълнителния комитет доцент Милен Михов и Стефан Балабанов.

„ Това държавно управление не мисли въобще за системата за сигурност и задълбочава проблемите в Министерство на вътрешните работи. Няма никаква действителна промяна и част от повода за това е, че синдикатите не са поканени в работните групи за тази промяна. Имате изцяло нашата подкрепа”.

С тези думи някогашният зам.-министър на вътрешните работи, който беше и отраслов за работа със синдикатите в Министерство на вътрешните работи Стефан Балабанов откри диалозите.

„ Управляващите създаваха усещане, че схващат какво им приказваме. Даже написаха забавни неща в стратегиите си. Лошото е, че те си останаха на хартия. Важното, което го няма, е, че не се направи разбор на системата и без да се допитат до хората какво желаят от тази система се потегли още веднъж към промяна. В момента министърът стартира странни придвижвания с преструктуриране в Министерство на вътрешните работи. Той не знае какво има, какви са потребностите и какво желае, само че прави реформа”, сподели от своя Валентин Попов и даде съответни образци в поддръжка на думите си:

„ Няма по какъв начин по чисто математически път да се пресметна ръководството на човешкия запас. А те желаят тъкмо по този начин да го създадат. Каквито и математически модели да прави министърът, промяната няма да се състои. Интересното е, че щатовете - свободните и заетите, които се редуцираха са на най-ниските равнища, т.е. на хората, които правят действителната работа. Тези, които би трябвало да работят, понижиха доста за сметка на нарастване на управническия състав. Математическият модел не работи в Министерство на вътрешните работи. Министерство на вътрешните работи има и обществени функции”, добави той.

В същото време се преструктурират значими дирекции като Национална работа полиция, ГДБОП, Гранична полиция, регионалните дирекции, тематиката с пожарната е експонирана медийно до безспир, възмутиха се още от синдиката и показаха терзанието си, че със същия този математически модел се закриват РПУ-та и то в проблематични региони без да се прави оценка на риска и въздействието.

„ Говорим към този момент за рецесия в целия бранш. Министерство на вътрешните работи продължава да копае дъното. Командироват от началник-сектор нагоре по великденските празници на турската граница и от това тези хора взимат по една заплата отгоре”, продължи с съответни данни Попов.

Станислав Катанов, който е и еднообразен служител на реда даде объркващ контрапример със заплащането.

„ Нощният труд ни е 56 стотинки. И в този момент плануват нарастване със 7 стотинки. Това е реформата”.

Главният секретар на Вътрешна македонска революционна организация Юлиан Ангелов още веднъж акцентира, че Организацията е подготвена да окаже всякаква поддръжка, с цел да бъдат предпазени правата на чиновниците в системата на Министерство на вътрешните работи и отвори тематиката за това какво действително може да бъде направено за бъдеща съответна промяна.

Електронното ръководство е единствено на думи. Електронните регистри ги преписваме в хартиени. Информацията от таблетите я нанасяме в писмен тип на още три места. Това е цялостен парадокс, добави действителната обстановка в Министерство на вътрешните работи Катанов и уточни още проблеми като насъбрани отпуски заради неспособност да бъдат употребявани поради несъразмерното натоварване, липса на униформи, както и обидното възнаграждение.

Съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация Александър Сиди пое уговорката да изиска отговор от министъра на електронното ръководство Божидар Божанов за какво обещаната цифровизация е изцяло саботирана в системата на Министерство на вътрешните работи.

Доц. Милен Михов пък повдигна тематиката с ведомствените станции, в които държавното управление към този момент настанява хора, избягали от войната в Украйна, като обърна внимание, че тези обекти се финансират напълно от фонд СБКО (Социално-битово и културно обслужване на работещите), който се поддържа посредством ежемесечни отчисления от заплатите на хората в системата. Той сподели, че Вътрешна македонска революционна организация има концепция да се изиска от страната да обезщети тези хора, които е трябвало да почиват в предоставените на бежанците бази, с което представителите на СФСМВР се съгласиха изцяло.

Синдикатите ще окажат цялостна поддръжка на дамите и децата на служителите на реда от Украйна при потребност. По отношение на общото настаняване на бежанци обаче страната би трябвало да компенсира онази част от хората, които са наранени със сума над парите, които са планувани за тази услуга в базите, изясни Валентин Попов.

На срещата бяха разисквани и доста други наболели проблеми в Министерство на вътрешните работи. В рамките на месец юни следва среща на синдиката и с евродепутатите от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков във връзка концепцията на СФСМВР за основаване на Единни европейски стандарти в системата за сигурност.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР