Демонстрациите продължават вече пет поредни нощи, съобщава ВВС. Протестите обхванаха

...
Демонстрациите продължават вече пет поредни нощи, съобщава ВВС. Протестите обхванаха
Коментари Харесай

Жени в Иран горят хиджабите си под аплодисментите на хиляди протестиращи

Демонстрациите не престават към този момент пет следващи нощи, оповестява Военновъздушни сили. Протестите обгърнаха няколко дребни и по-големи града, започвайки в родния град на жертвата в провинция Кюрдистан в западен Иран. При конфликтите там починаха трима души, защото силите за сигурност откриха огън против протестиращите.

Махса Амини беше задържана предходната седмица от иранската морална полиция в столицата Техеран, с обвиняване, че нарушава закона, който изисква дамите да покриват косите си с хиджаб или кърпа, а ръцете и краката си с необятни облекла. Тя умря в болница в петък, след пристъп в ареста и три дни в кома.

Има данни, че главата ѝ е удряна с палки и блъскана в стените на транспортното средство, с което са я отвели, споделя изпълняващият длъжността висш комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Нада ал-Нашиф.

„ Трагичната гибел на Махса Амини и изказванията за изтезания и малтретиране би трябвало да бъдат неотложно, независимо и дейно разследвани от самостоятелен способен орган, който категорично...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР