Демонстрации на роботи, дронове, 3D визуализации и виртуална реалност, забавни

...
Демонстрации на роботи, дронове, 3D визуализации и виртуална реалност, забавни
Коментари Харесай

Роботи, дронове, 3D и VR на Европейската нощ на учените



Демонстрации на роботи, дронове, 3D визуализации и виртуална действителност, занимателни опити, научни опити в разнообразни области, както и на новаторски артикули и услуги. Всичко това ще могат да видят посетителите на София Тех Парк по време на Европейската нощ на учените – 29 септември 2017 година

Научно-технологичният парк се включва в самодейността за поредна година и ще е отворен в този ден за всички искащи да се допрян до науката от 17.00 до 22.30 часа.

Център на програмата ще са екипи от 11–те лаборатории, като учените ще показват своята работа на самобитно ревю в Лабораторния комплекс на парка. На проведени просветителни беседи откривателите ще обяснят по забавен и занимателен метод любопитни обстоятелства и нови достижения в региона на науката.

Посетителите ще могат да се срещнат с лечебни и ароматни растения, отглеждани в in vitro условия, а най-малките ще могат да оцветят бижута с форма на разнообразни бактерии и да изработят модели от био-пластелин.

" Лаборатория " Високопроизводителни калкулации " ще показа опциите на суперкомпютъра на София Тех Парк, като ще бъдат демонстрирани забавни числени симулации на орбитите на планетите в слънчевата система, молекулярна динамичност и метеорологични прогнози.

Лабораторията „ Виртуална и разширена действителност “ ще показа разнообразни благоприятни условия за пресъздаване на виртуална и разширена действителност на посетителите, които ще могат да тестват персонално част от техниката, употребена в лабораторията (zSpace, Oculus Rift и Leap Motion). С помощта на Oculus Rift гостите ще могат да се потопят във виртуална среда, в която с Leap Motion ще управляват гравитацията и ще основават и взаимодействат с геометрични фигури.

С опциите на разширената действителност посетителите ще трансфорат статично 2D изображение в 3D интерактивен обект.

iGEM България е тим от млади учени, който ще взе участие за втора година в единственото по рода си интернационално съревнование по синтетична биология. Той е подготвил доста любопитни занимания свързани с бактериите и техните необикновено качества, с ДНК и микробите.

„ Лабораторията по киберсигурност ще показва заплахите на несигурните отворени мрежи като тези в кафета, заведения за хранене, хотели и други. Във фоайето на Лабораторния комплекс на София Тех Парк, ще можете да се запознаете и с един от най-симпатичните членове на Лабораторията по киберсигурност – хуманоидният робот ЕСИКА. В серия от демонстрации ще научите повече за опциите и функционалностите на ЕСИКА и роботи като нея, както и за това какви са главните детайли на един робот и защо служат.

Битки с бойни роботи, робот марсоход и образование по ЛЕГО роботика ще предложат на посетителите от Роботика БГ. Те ще показват какъв брой е забавно да се програмират същински роботи и с какво тази компетентност е потребна в действителния живот. Желаещите ще могат да се срещнат с устройството и функционалностите на няколко робота животни и робот марсоход, пресъздадени с ЛЕГО. Бойните роботи ще се състезават в занимателни сумо борби.

Стартиращи компании, които работят и развиват хрумвания в Инкубатора на научно-технологичния парк, ще показват свои новаторски артикули и услуги на ревю.

График на просветителните беседи

Час

Тема

Презентатор

19:00 – 19:15

Магнитни свойства на повреден графен

Д-р Стоян Писов, Експерт в Лаборатория „ Високопроизводителни калкулации “

19:20 – 19:35

Природни и синтетични съединения – принадлежности и способи за приемане на артикули за здравословен живот

Проф. Владимир Димитров, Ръководител на Лаборатория „ Екстракции на естествени артикули и синтез на биоактивни съединения “

19:40 – 19:55

Биомолекулите - новите машини на века

Д-р Борис Киров, Експерт в Лаборатория „ Биоинфотех “

20:00 – 20:15

Популярни хакерски похвати и по какъв начин да защитим своите персоналните данни против тях

Явор Папазов, Експерт от Лаборатория „ Кибер сигурност “

20:20 – 20:35

Управление на роботи с потребление на сигнали от човешка мозъчна интензивност

Доц. Георги Ценов, Експерт в Лаборатория „ Изкуствен разсъдък и CAD системи “

20:40 – 20:55

Дигитално произвеждане / Digital Manufacturing "

Д-р Явор Софронов, Експерт в лаборатория „ 3D креативност и бързо прототипиране на нови артикули “

21:00 – 21:15

Новата остаряла VR

Д-р Димо Чотров, Експерт в Лаборатория „ Виртуална и разширена действителност “

21:20 – 21:40

Микро- и нанотехнологиите - основа за индустриалното развиване

доктор Д. Николов, специалист в Микро Нано Лаборатория

Проектът FRESH (Find Research Everywhere and Share) за Европейска нощ на учените в България се финансира от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на стратегия „ Хоризонт 2020”.

Целта на Европейска нощ на учените е да потвърди, че просвета има на всички места към нас и е еднообразно значима за всички ни, без значение от възраст и занимание, а учените са хора с извънредно вълнуващи специалности.

Инициативата тази година ще се организира в над 250 града в Европа и по света. По традиция 11 български града ще вземат участие с разнообразни събития и конгреси - Благоевград, Бургас, Варна, Котел, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, София и Стара Загора.

Проектът се реализира от: Център за проучвания и анализи; Британски съвет България; Форум Наука; Форум Демокрит; София Тех Парк; Русенска търговско-индустриална камара; Агробио институт; Институт по океанология – Българска академия на науките, Варна; Институт по зеленчукови култури " Марица ", Пловдив; Националния природонаучен музей при БАН; Технически университет – Варна; Университет за хранителни технологии – Пловдив; Медицински университет – Плевен

Асоциирани сътрудници са: Софийски университет, Асоциацията на младите полярни откриватели, Български географски портал – Географ.БГ, Музейко, Национален политехнически музей.

Към тях се причислиха десетки нови сътрудници и участници, измежду които:
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР