Демонстранти подпалиха кметството в Алмати, вторият по големина град, а

...
Демонстранти подпалиха кметството в Алмати, вторият по големина град, а
Коментари Харесай

Ескалация на напрежението в Казахстан

Демонстранти подпалиха кметството в Алмати, вторият по величина град, а митингите продължиха даже и откакто президентът вкара изключително състояние и вечерен час за две седмици в няколко области.

Правителството беше необуздано. На фона на размириците президентът разгласи, че няма да напусне столицата, каквото и да се случи.

Хиляди излязоха по улиците на южния град Алмати и през днешния ден. Стигна се до вълнения, палежи и тежки конфликти с полицията.



Демонстранти нахлуха в постройката на кметството и я подпалиха. Около нея се чуваха мощни гърмежи и гърмежи. Силите на реда използваха сълзотворен газ и шокови гранати, с цел да разпилян множеството.

Шефът на полицията в Алмати разгласи, че екстремисти и радикали са грабили и нападали и били 500 мирни жители.

На фона на най- огромните митинги от десетилетие, в послание към нацията през днешния ден следобяд президентът Токаев разгласи, че е угрижен за целостта на страната и ще работи с твърда ръка, с цел да брани сигурността и спокойствието на жителите.



" Каквото и да става, ще остана в столицата. Мой дълг по конституция е да бъда с народа си. Заедно ще преодолеем тези мрачни времена в историята на Казахстан. Нека излезем от тях мощни. Скоро ще направя нови оферти за политически промени в Казахстан. Продължавам да поддържам поредни промени ", сподели президентът Касим-Жомарт Токаев.

Токаев разгласи, че има свидетелства за авансово квалифициран проект за деяние, направен от финансово стимулирани заговорници.

Недоволството пламна още във втория ден на Новата година поради повишаването на газа в богатата на природен газ и петрол страна.

Цената на втечнения газ скочи два пъти - от 60 на 120 тенге за литър или от 12 евроцента на 24 евроцента. В Казахстан множеството коли са на газ, който е по-евтин от бензина, а отоплението и готвенето в домовете са напълно на газ. Протестите последователно обгърнаха доста градове. Над 200 души са арестувани, още толкоз - ранени, множеството - служители на реда. В опит да потуши напрежението, във вторник вечерта президентът разпусна държавното управление и уточни министрите като отговорни за рецесията. Но даже и откакто даде обещание връщане на старите цени, демонстрациите продължиха. В страната е спрян достъпът до интернет, тук-там и токът.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази убеденост, че в Казахстан ще съумеят да решат независимо вътрешните си проблеми и прикани да не се позволява външна интервенция. Руското външно министерство изрази поддръжка за президента Токаев. Той пристигна на власт преди две години, след близо 30 - годишно ръководство на Нурсултан Назърбаев, чието има през днешния ден носи столицата.

Снимки: БГНЕС



Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР