Демонстранти излязоха на пореден протест във Франция, съобщава Ройтерс. Това е

...
Демонстранти излязоха на пореден протест във Франция, съобщава Ройтерс.
Това е
Коментари Харесай

Французите протестират в последен опит да спрат пенсионната реформа

Демонстранти излязоха на следващ митинг във Франция , оповестява " Ройтерс ".

Това е последният им опит да убедят законодателите да не поддържат законопроекта за пенсионната промяна на президента Еманюел Макрон, който планува повишение на възрастта за пенсиониране с две години до 64 години.

Широк съюз от синдикати прикани служащите да се причислят към осмия ден на национални митинги от средата на януари против непопулярната политическа мярка. Демонстрациите събраха милиони хора, попречиха на транспортния и енергийния бранш и оставиха боклука да се натрупа по улиците на Париж.

Въпреки острата социална реакция обаче

Днес законопроектът за пенсиите мина в взаимна парламентарна комисия, където депутатите от долната и горната камара търсят компромисен текст.
 Сенатът на Франция поддържа пенсионната промяна на Макрон
Сенатът на Франция поддържа пенсионната промяна на Макрон

Правителството е пред значим избор

Ако бъде реализирано съглашение, окончателното гласоподаване както в Сената, по този начин и в Националното заседание ще се организира на следващия ден.

Протестиращите излязоха по улиците със собственоръчно направени плакати с надписи " Не на 64-те години " или синдикални банери и лозунги като " Публичен и частен бранш дружно за нашите пенсии ".

" Депутатите би трябвало да погледнат какво се случва в техните изборни региони ", съобщи Лоран Бергер, началник на най-големия профсъюз във Франция CFDT, преди началото на митинга в Париж.

Този нов ден на митинги " има за цел да каже на законодателите: не гласувайте тази промяна " , уточни той.

Групата на Макрон трябваше да се пребори за обезпечаване на задоволително гласове в Народното събрание, където няма безусловно болшинство и ще разчита на консервативната партия Les Republicains за поддръжка, макар че в нейните редици има разделяне по въпроса.
 Масови митинги във Франция против пенсионната промяна
Масови митинги във Франция против пенсионната промяна

Хиляди стачкуваха в столицата Париж и огромните градове

" В Националното заседание няма да има нито елементарен избор, нито суматоха ", съобщи представителят на държавното управление Оливие Веран.

Законодатели оповестиха за министри или техни екипи, които са се обаждали на депутати от Les Republicains и центристки обединения в опит да ги убедят да поддържат промяната - от време на време предлагайки услуги на техните гласоподаватели в подмяна.

" Всички получихме позвънявания през последните дни ", уточни Кристоф Нагелен от центристката група Liot, където към 15 от 20 депутати ще гласоподават срещу промяната. Няколко депутати от LR споделиха същото.

Силвен Майлард, народен представител от лагера на Макрон, съобщи, че е " обикновено " да има диалози сред държавното управление и законодателите.
 Макрон отбрани
Макрон отбрани " справедливата и виновна " пенсионна промяна

Френският водач се надява митингите да преминат без ексцесии и насилие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР