Демокрацията и правовата държава са фундаментът, който трябва да възстановим.

...
Демокрацията и правовата държава са фундаментът, който трябва да възстановим.
Коментари Харесай

Румен Радев: Демокрацията и правовавата държава са фундаментът, който трябва да възстановим

Демокрацията и правовата страна са фундаментът, който би трябвало да възстановим. От това да върнем България в руслото на закона, зависят всички положителни планове. Без укрепването на държавността, страната ни не може да употребява целия си капацитет.

Това съобщи президентът Румен Радев в послание пред 47-ото Народно заседание откакто постави клетва за втория си мандат като президент на Република България.

Радев посочи, че в България е налице антимафиотски консенсус, сплотяващ българите, които са го декларирали по площадите и пред урните. Българите гласоподаваха за разнообразни партии, само че с концепцията за правдивост и правда, сподели още президентът. Той заявява поддръжка от страна на президенството за всички партии, които работят за укрепването на правото, обезпечаването на транспарантна медийна среда и ефикасни държавни институции.

Президентът Румен Радев още веднъж повтори, че в случай че ръководещите не побързат с промяната в правосъдната система, ще отворят пътя за реванш на статуквото. Затова прикани за ясно изразена политическа воля, законови и и конституционни промени.

Според Румен Радев измененията в конституцията не би трябвало да се изчерпва с проверката на правосъдната власт в посока виновна и ефикасна прокуратура, само че и да се разшири гражданското присъединяване в ръководството на страната и да засилят гаранциите за отбрана на човешките права.

" Демокрацията е несъвместима с публичната незаинтересованост. Тя се нуждае не просто от гласоподаватели, а от дейни жители с упоритости за бъдещето на страната и принадлежности за присъединяване им в построяването на това бъдеще. Необходими са конституционни гаранции за разделянето на управляващите и транспарантен и предвидим законотворчески развой " - сподели още президентът Румен Радев.

По думите на президента конституционно би трябвало да се регламентира и децентрализацията на общините, с цел да се подсигуряват опциите за стопански напредък.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР