Демокрацията дава възможност на гражданите да изразяват своята воля чрез

...
Демокрацията дава възможност на гражданите да изразяват своята воля чрез
Коментари Харесай

Филип Димитров: Участвал съм в революция, гражданите да изразят волята си чрез избори

Демокрацията дава опция на жителите да показват своята воля посредством избори. Те имат право да търсят решение. Народът може да изрази своята воля единствено на избори или посредством референдум. Претенцията, че народът може да бъде дефиниран от всеки, е неточна. Това съобщи някогашният министър-председател и парламентарен арбитър Филип Димитров в предаването „ Неделята “ по Нова телевизия.

„ Аз съм имал достойнството да вземам участие в гражданска война, когато народът смъкна един незаконен режим от власт. Много пъти, обаче когато сме мислили, че предлагаме нещо положително на народа, той го е отхвърлял “, напомни той. „ Проектът за нова конституция предстои на разглеждане от Велико Народно заседание. То е лимитирано в тематиката. Ако в един план написа, че депутатите би трябвало да бъдат решени, Велико Народно заседание може да реши те да бъдат 300. Това е единствено иницииране и изложение на мнение. За мен не е продуктивно да се разискват обособените елементи на законопроекта. Същественото е слагането на този въпрос “, изясни Димитров.

Логиката на дългите мандати е да не може конюнктурата да им въздейства, съобщи той във връзка предлагането да се понижи мандатът на основния прокурор. „ Революцията значи да бъде заменена из основа формата на ръководство. Когато чуя за въстание аз се сещам за хора, които потеглят със сопи и саби да сменят властта. За спокойно въстание аз не съм чувал “, уточни Филип Димитров.

„ Когато желаеме основният прокурор да бъде оптимално самостоятелен от изпълнителната власт, е разумно неговият мандат да бъде по-дълъг. Ако той по-често може да бъде сменяван, се допуска, че повече конюнктурни фактори биха могли да му въздействат. Това е логиката на дългите мандати. Логиката на дългите мандати е да не може конюнктурата да ми влияе”, сподели още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР