Демократите стават все по-отчаяни от изявите на 81-годишния държавен глава

...
Демократите стават все по-отчаяни от изявите на 81-годишния държавен глава
Коментари Харесай

Новата линия на защита на президента, който говори с мъртвите: Има двама Байдън

Демократите стават все по-отчаяни от изявите на 81-годишния държавен глава
Вярно е, че това не е лесна задача. Как да убедиш американците да гласоподават за човек, който към този момент е най-възрастният президент в историята на Съединените щати? 81-годишен, който е роден една година след японската офанзива против Пърл Харбър и влиза в американския Сенат, когато Съединени американски щати към момента са във война във Виетнам? Президент, който споделя по какъв начин се е срещнал с френския президент Франсоа Митеран на срещата на върха на Г-7 през 2021 година и му е споделил, че Съединени американски щати се връщат на международната сцена. И който скоро по-късно още веднъж описа сходен виц - този път с Хелмут Кол, различен жител от царството на мъртвите.

Кандидатурата на Джо Байдън беше рисковано начинание още през 2020 година В дългия си политически живот той беше водил две губещи акции и от десетилетия беше прочут с това, че се е препъвал неведнъж. Но в последна сметка Байдън завоюва, тъй като на американците им беше писнало от хаоса в годините на Тръмп и претендентът се разказа като мост към новото потомство.

Три години по-късно обаче американците гледат Байдън и виждат човек, на който към този момент не имат вяра, че ще издържи още един мандат. Почти девет от 10 американски жители считат, че Байдън е прекомерно остарял. Защитниците му споделят, че президентът не би трябвало да бъде оценен по неговата съсухрена осанка, а по резултатите от неговата политика. Всъщност те са повече от прилични. Икономиката на Съединени американски щати пораства с темпове, които карат Европа, и по-специално Германия, да се изчервява. Само през предходната година в Съединените щати бяха основани 2,7 милиона нови работни места, като в същото време инфлацията спадна.

Но американците не свързват триумфа със своя президент. Ако следите Байдън, бързо ще разберете за какво: походката му е вяла, гласът му е нежен, постоянно дълго търси подобаващата дума и след това не може да я откри. Когато искаше да потвърди психическата си резистентност на конференция преди няколко дни, той направи египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси държавен глава на Мексико.

В своето терзание хората на Байдън и демократите минаха към нова линия на отбрана. Те признават, че познатият обществено Джо демонстрира недостатъци, само че че в Белия дом има различен, скришен Байдън, който има подготвеност за всеки подробност, който командва на всяка среща и подтиква чиновниците си към върхови достижения.

Американците чуха тази версия на историята през последните дни от сенатори и конгресмени от Демократическата партия, от неговите министри и от вицепрезидента: " Бях на съвсем всяка среща с президента ", сподели Камала Харис, като жестикулира трагично в поддръжка на думите си. " И президентът ръководеше и контролираше ".

Комикът Джон Стюарт инсталира свидетелствата в доста занимателен клип и го разяснява с изречението. " Някой снима ли това? " Това беше трогателен, само че доста подобаващ коментар. В края на краищата, кой да повярва, че има работещ Байдън, който знае всяка докладна бележка от съвещанията в Овалния кабинет - и обществен Байдън, който споделя, че актуалният френски президент се споделя Митеран?

Съществува и журналистическата версия на доктрината за двамата Байдън. Едната е възприемането на президента, написа преди няколко дни колумнистът на " Ню Йорк Таймс " Пол Кругман. Другата е действителността. " Всеки, който е прекарал известно време с Байдън в последно време - а аз го направих - може да ви каже, че той е изцяло владее своите сили: явен и отличен даже в детайлите. " С други думи: Скъпи читателю, не вярвай на очите си. Послушайте мен, специалиста.

Не ме разбирайте неправилно. Не считам, че Байдън е неприятен президент. Той е събрал кадърен екип към себе си и е взел верни решения по доста въпроси. Просто наподобява, че екипът на Байдън в този момент води президента - а не противоположното. Когато бях с американската делегация на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи предходната година, се убедих в добре смазаната държавна машина.

Ние, публицистите, бяхме осведомени от Белия дом по няколко пъти дневно, а хората на Байдън освен имаха прецизен проект за комплицираната среща на върха, само че и демонстрираха впечатляващо познаване на детайлите. Но това, което се запечата в съзнанието на обществеността, беше конференцията, на която Байдън произнесе объркана тирада за един от обичаните филми на брат си, завършвайки с думите: " Не знам за вас. А аз в този момент ще си легна. "

В политиката постоянно е рисково, когато хората са убеждавани, че към този момент не би трябвало да се доверяват на разсъдъка си. Олаф Шолц също е в толкоз неприятно състояние, тъй като предходната година той говореше по какъв начин Германия чака второ икономическо знамение, до момента в който страната към този момент се плъзгаше в рецесия, която всички виждаха. Хората могат да бъдат изненадващо подготвени да простят. Но никой не обича канцлерът да му споделя, че две плюс две е равно на пет.

Самият Байдън нееднократно е казвал, че въпросът за възрастта му е изцяло състоятелен. " Най-добрият метод да ме прецените е да ме наблюдавате. " Точно това вършат американците сега. И в случай че би трябвало да се има вяра на изследванията, те стигат до доста явен извод.

Разбира се, промяната на претендента девет месеца преди изборите не би била лишена от риск. Много демократи се надяват, че американците ще сметнат, че алтернативата на Байдън е толкоз страшна, че в последна сметка ще гласоподават за настоящия президент макар опасенията си. Но в случай че в действителност се счита, че Доналд Тръмп е екзистенциална опасност за демокрацията и западната съюзна система, това е извънредно рисков залог.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР