Демократичният характер на държавата е немислим без честни и прозрачни

...
Демократичният характер на държавата е немислим без честни и прозрачни
Коментари Харесай

Радев към ЦИК: Нека не се връщаме към времената на грешките и дописванията в протоколите

Демократичният темперамент на страната е невъобразим без почтени и транспарантни избори. Нека не се връщаме към грешките и дописванията в изборните протоколи, тъй като това е част от недоверието в изборния развой, заяви държавният глава Румен Радев при започване на работната среща с представителите на Централната изборна комисия, обвързвана с организацията на идните предварителни парламентарни избори, оповестиха от прессекретариата на президента.

Той посочи, че е изискал срещата, с цел да получи отговори за организационно-техническата подготовка на изборния развой.

Ще ви помоля да споделите в какъв период ЦИК ще е подготвена да обезпечи изборния развой, обърна се президентът към представителите на комисията. По-рано през днешния ден, откакто одобри върнатия несбъднат трети мандат от представителите на " Българска социалистическа партия за България ", Радев съобщи, че въз основата на информацията от ЦИК ще вземе решение за датата на изборите.

Притесненията на Централната изборна комисия по отношение на рисковете за подготовката и провеждането на идните избори е значимо да бъдат чути, с цел да се вземе решение по кое време тъкмо да бъдат извършени тези избори, тъй че да се подсигуряват правата на българските жители, изясни президентът.

Той отбеляза, че Изборният кодекс за следващ път се трансформира директно преди провеждането на избори и новите детайли в закона следва да бъдат съобразени с готовността на ЦИК да ги приложи в границите на нужното за това време.

Смятаме, че дата 26 март за производство на избори крие доста огромен риск, че няма да се достави в период хартията за гласоподаване с машини, отговори шефката на ЦИК Камелия Нейкова. Тя добави, че в случай че датата за вота е 2 април, тогава има опция нужните ролки хартия да бъдат обезпечени.

Нейкова означи и още един риск при дата на вота 26 март - промяната на часовото време. По думите ѝ има риск за започването на изборния ден в посочения в закона час, защото часът на машината се настройва ръчно.

Шефката на ЦИК заяви, че вече е почнала подготовка за изборния развой след обнародваните промени в Изборния кодекс. След влизането им в действие ние предприехме дейности - срещи, диалози, даване на документи на печатницата на Българска народна банка за застраховане на изборния развой със предпазена хартия за бюлетини за машинно гласоподаване, изясни тя.

Камелия Нейкова се базира на информация на Българска народна банка и сподели, че хартията към този момент е декларирана. По думите ѝ най-ранната доставка би могла да се осъществя в седмицата 27 февруари - 5 март, като по-късно са нужни дни за разролване на хартията. От печатницата на Българска народна банка се уточни период от 50 календарни дни, само че това е за количество от 30 хиляди ролки, добави Нейкова.

Тя изясни, че са декларирали по-голяма численост ролки поради идните локални избори.

Нейкова означи, че от ЦИК са поискали план от печатницата на Българска народна банка за другите количества, защото доставката на машините за гласоподаване до изборните секции не се случва в един ден на всички места. Тя напомни, че първо отпътуват машините за гласоподаване отвън страната и първо те би трябвало да бъдат обезпечени. Печатницата показва, че може на части да доставя хартия, сподели още Нейкова.

По думите й, по преценка на комисията може по-малък брой ролки да са задоволителни, тъй че изборите да се произведат умерено.

Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов съобщи, че на последните избори на 2 октомври 2022 година с машина са дали своят вот към 2 360 000 избиратели в 9669 изборни секции или приблизително по 242 гласоподаватели за една секция. По думите му приблизително по една ролка хартия е била задоволителна, с цел да се създаде гласуването. Една ролка би стигнала и при сегашните избори във всяка секция. Разбира се, би трябвало да има аварийни ролки, които вероятно да се сменят от техниците, когато възникне такава нужда, посочи той.

Според Цветозар Томов, заместник-председател на ЦИК, има проблем и с дизайна на машинната бюлетина, която би трябвало да бъде отпечатана.

С други думи, от по-малкия отвор на машината би трябвало да излезе или бюлетина с доста по-малък шрифт (и по този начин да е на процедура нечетима), или да е доста по-дълга, с цел да може на нея с естествена величина да са изписани имената и номерата на партиите, изясни Томов.

Той посочи, че след последните промени в Изборния кодекс машинната бюлетина би трябвало да е идентична на елементарната бюлетина за ръчно гласоподаване. Цветозар Томов означи, че Комисията би трябвало да вземе решение за това.

От ЦИК показаха терзание и за използването на въведеното в Изборния кодекс видеонаблюдение в изборните секции, което не е осъществено досега.

Президентът Румен Радев подсети на управлението на ЦИК, че е добре да бъдат фокусирани старания и върху напътствията и образованието на членовете на Секционните изборни комисии, най-много по отчитането на двата типа гласоподаване - машинно и хартиено, което е въведено в новия Изборен кодекс. Той прикани за добра организация на всички действия, както и за навреме обявяване на това, което следва.

" Нека не се връщаме към времената на грешките и дописванията в протоколите, тъй като това е част от недоверието в изборния развой ", съобщи още президентът по време на срещата си с представителите на Централната изборна комисия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР