Демократичните, проспериращи и сигурни Западни Балкани са важни не само

...
Демократичните, проспериращи и сигурни Западни Балкани са важни не само
Коментари Харесай

class=eu2018bg>Захариева: Демократични и сигурни Западни Балкани са важни за ЕС

Демократичните, проспериращи и сигурни Западни Балкани са значими освен за страните тук, само че и за Европейски Съюз. България смята, че бъдещето на страните от Западните Балкани е в Европейски Съюз, само че едвам тогава, когато те са подготвени за това.

Това съобщи външният министър Екатерина Захариева преди началото на неофициалната среща на министрите на външните работи " Гимних " в границите на българското европредседателство. 

" Много съм радостна, че през днешния ден ще посрещна моите сътрудници в София – в този хубав град. Имаме доста значим дневен ред, който ще стартира със Западните Балкани – един от най-важните цели на българското председателство и тяхната вероятност. В подтекста на тактиката на Европейска комисия, която излезе на 6 февруари, ще имаме опция да я обсъдим и да начертаем бъдещето пред нашите другари от страните от Западните Балкани " уточни Захариева.

По време на срещата ще бъде разисквана още обстановката в Сирия - в подтекста на последното развиване там и в подтекста на идната конференция по въпроса през април в Брюксел, изясни министърът. 

Дневният ред приключва с разискване на въпроси, свързани със Северна Корея, включително за разговора на Пхенян с Южна Корея към олимпиадата в Пьонгчанг.

Захариева разяснява и проблема с името на Македония.

" Днес ще се видя с министъра на външните работи на Гърция, само че позицията на България е ясна – това е двустранен въпрос сред Скопие и Атина. Решението за името е значимо за целия Европейски Съюз и се надяваме то да не сътвори нови проблеми. Убедена съм, че моите сътрудници ще вземат най-хубавото решение ", акцентира тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР