Демократична България ще започне консултации с партиите в Народното събрание

...
Демократична България ще започне консултации с партиите в Народното събрание
Коментари Харесай

ДБ започва консултации за военна помощ за Украйна

" Демократична България " ще стартира съвещания с партиите в Народното събрание в опит да провежда поддръжка за вероятно даване на военно-техническа помощ на Украйна. 

Това решение може да бъде в съгласие с " нейните потребности и с опциите на нашата страна ", се споделя в декларация на парламентарната група на Демократична България. 

" Категорично заявяваме, че поддръжката за свободата и независимостта на Украйна е отбрана на свободата, солидарността и сигурността в Европа ", се споделя в декларацията. 

В нея се показва, че " българският народен интерес се дефинира през участието на страната в Европейския съюз и НАТО и по отношение на връзките ни със съдружниците ", а забележителна част от тях към този момент са дали директна военна помощ и поддръжка на Украйна. 

" Като народни представители имаме освен политически, само че и честен дълг да се съобразяваме с преобладаващата поддръжка в българското общество за справедливата идея в Украйна ", се споделя още в декларацията на Демократична България. 

Инициативата идва макар пасивната позиция на новото управление на Министерството на защитата и дейната опозиция от страна на президента Румен Радев за даване на каквото и да е защитно съоръжение на украинската войска. 

Във вторник военният министър Драгомир Заков разгласи, че българската войска има  " сериозен дефицит, в това число и на муниции ", заради което не може да обособени нищо за Украйна. 

Радев даже заплаши, че " " да се " въвлече България в спора ", каквото съгласно него би било следствието от изпращане на военна поддръжка за Украйна. Против биха дали своят вот и депутатите от Българска социалистическа партия, които не пожелаха даже да поддържат декларация с апел за налагане на наказания против Русия в първите дни на експлоадирането на войната. 

От друга страна - най-голямата опозиционна партия ГЕРБ даде явен сигнал, че е подготвена да даде гласове в Народното събрание при вероятно решение за военна помощ за Киев. 

" Може да сме афектирани, засегнати, огорчени, само че нашата евроатлантическа линия е непоколебима за разлика от Христовци, Атанасовци, които крепят коалцията, разрушават страната и главните системи в нея ", сподели на конференция няколко дни откакто беше арестуван за 24 часа и обвърза ареста си с позицията на ГЕРБ в поддръжка на Украйна. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР