“Демократична България ще работи за това парламентът да си изпълнява

...
“Демократична България ще работи за това парламентът да си изпълнява
Коментари Харесай

Атанас Славов: Ще работим парламентът да си изпълнява задълженията към съдебната власт

“Демократична България ” ще работи за това Народното събрание да си извършва отговорностите към правосъдната власт, съобщи юристът конституционалист Атанас Славов в предаването “Офанзива ”.

Той взе мотив от обстоятелството, че след дни изтича мандатът на парламентарната квота във Висшия правосъден съвет и изтеклия преди две години мандат на инспектората към Висш съдебен съвет.

“Демократична България ” търсеше единодушие по основни промени и въпроси и е значимо българският парламент да е функционален и да може да работи по този начин, че политическите сили може да реализират единодушие. Ще работим за това Народното събрание да си извършва отговорностите към правосъдната власт ”, съобщи Славов, който е лидер на листата на “Демократична България ” в Стара Загора за изборите на 2 октомври.

Още в първите дни на новото Народно заседание, като част от пакета 25 законодателни начинания, “Демократична България ” ще внесе личен законопроект за КПКОНПИ, с цел да се подсигурява дейно следствие без основаване на нова политическа бухалка. Обединението ще упорства комисията да се оглавява от политически безпристрастен експерт.

“Предлагаме да има деполитизация на този орган, с цел да има професионално начало да се вкарат сходни квоти, които взаимно да се управляват. Идеята на служебния правосъден министър Крум Зарков е и наша концепция, и тя се разграничава от сътрудниците от Политическа партия, които желаят да остане сегашният модел за избор от Народното събрание, което е гаранция за политизация ”, разяснява Славов.

“Демократична България ” ще внесе в първия работен ден на новото Народно заседание и законопроекта за следствие на основния прокурор и заместниците му. С промени в Закона за правосъдната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс се основава механизъм за търсене на наказателна отговорност на най-високите етажи в държавното обвиняване посредством следствие, осъществявано от определен на инцидентен принцип углавен висш арбитър.

Атанас Славов разяснява и концепцията кой да има последната дума за освобождение на основния прокурор - президентът или Конституционния съд. Според него по-удачно е процедурата да минава през Конституционния съд, което до известна степен повтаря процедурата по президентския импийчмънт. “По този метод ще има минимум подозрения за политическо въздействие върху процедурата. Идеята е да има по-малко политика и в назначението, и освобождението ”, сподели той.

Преподавателят конституционалист съобщи, че “Демократична България ” ще отстоява прокуратурата да е самостоятелна, а не да става част от изпълнителната власт. Също по този начин Демократична България продължава да упорства за по-голямата отчетност на основния прокурор, както и гарантиране на по-голяма самостоятелност на обособените прокурори.

„ Ние настояваме прокуратурата да е самостоятелна. Досега изпълнителната власт посредством скрити канали на влияние си избираше основните прокурори. Така беше с Цацаров, Гешев, Татарчев, Филчев. Важно е на върха на прокуратурата да е самостоятелен експерт. А не човек, посочен от една или друга групировка. Имали сме основни прокурори, които даже не са били прокурори преди този момент. В момента министърът на правораздаването има право да прави оферти и за назначение, и за освобождение на прокурори и освен на прокурори. Важно е прокуратурата да бъде отчетна пред обществото ”, разяснява Славов.
КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР