“Демократична България” пита: Кой е мажоритарният собственик на бизнеса с

...
“Демократична България” пита: Кой е мажоритарният собственик на бизнеса с
Коментари Харесай

От Демократична България питат кой е мажоритарния собственик на бизнеса с билети в София

“Демократична България” пита: Кой е мажоритарният притежател на бизнеса с билети в ЦГМ в София за 97 млн. лева откакто общински съветници от попаднали на данни, че бизнесът с билети се държи от гръцки жител с всички характерности на подставено лице.

Общинските съветници от “Демократична България” Симеон Ставрев и Иво Божков разследвали отчета на съветниците Зафир Зарков (ГЕРБ), Прошко Прошков (ГЕРБ), Карлос Контрера (ВМРО) и Борис Бонев, който съгласно тях цели да монополизира издаването на транспортни документи в лицето на Центъра за градска подвижност (ЦГМ).

Този отчет ще се гласоподава на следващия ден в СОС, сигнализират съветниците.

Те разбрали, че мажоритарен притежател в главната компания в консорциума “Си Ен Си София тикетинг систем” по ръководството на билет системата е гръцкият жител Орфанидис Христос Димитриос.

“Компютърнет Сървисиз” ООД държи 99,98% от консорциума, който ръководи билет системата за 97 милиона лв., а Димитриос държи 74% от нея.

" Орфанидис Христос Димитриос е непозната фигура за бизнес средите, както и за обществеността. Той е със статут на дълготрайно престояване в България и финален адрес по данни от комерсиалния указател в гр. Петрич. Иначе живее в гръцкия град Верия, където не се допуска да ръководи различен бизнес, обвързван с градския превоз. От Орфанидис Димитриос се чака да ръководи бизнес за стотици милиони лв. в България, а по никакъв начин не се вписва в профила на огромен предприемач. Нека да пристигна в България, да се показа публично, да опише по какъв начин реши да прави комплицирана билет система в София, по какъв начин съумя да откри финансиране, програмисти, интернационалните сътрудници за хардуера, по какъв начин съумя да напише най-хубавата оферта към Столична община, с цел да завоюва поръчката. Не сме го виждали никога”, съобщи Симеон Ставрев.

От Столична община дадоха отговор, че ще възложат механически одит на електронната система за таксуване в градския превоз.

" Системата е 100% благосъстоятелност на ЦГМ и е най-голямата в страната интегрирана система за комерсиална активност, сертифицирана от БИМ и специалисти на Национална агенция за приходите. Публичните системи, каквато е системата на градския превоз, са сполучливи, когато има публично доверие в метода им на работа. Заради политическите операции и внушения, които се вършат сега, както и с цел да подсигуряваме цялостна бистрота, ще възложа външен механически одит на новата електронна система за таксуване и видеонаблюдение в градския превоз на Столична община. ", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя разясни, че одитът ще обгръща както методите на отчитане на приходите в системата, по този начин и механизмите за надзор на всички продажби на транспортни документи.

" Споделеното от общински съветници от Демократична България безпокойство от съществуването на „ бутон на клавиатурата “, с който могат да се пренасочват доходи от билети е нечиста сделка, за което не беше обещано нито едно доказателство или факт, който да поражда такива подозрения. Подобни спекулации ще обслужат партийната цел, която е сложена, само че те могат да имат отрицателен резултат върху системата за публичния превоз. Всички заплащания с банкови карти в градския превоз, които бяха въведени с новата система за таксуване, се правят непосредствено по сметка на Центъра на градска подвижност. В този развой няма медиатори и изказванията за допустимо „ отклонение на билети “ са механически и в действителност парадокс. Тикет системата на София е сертифицирана от Българския институт по метрология през април 2022 година До момента тя е най-голямата сертифицирана в България интегрирана система за ръководство на комерсиалната активност. Процесът на сертификация продължи няколко месеца, през които са осъществени одити и проби на място от комисия с представители на Националната организация по приходите и БИМ. Съгласно подписания контракт построената електронна система е 100% благосъстоятелност на Центъра за градска подвижност. ", добави Йорданка Фандъкова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР