Демократична България настоя за пълна прозрачност и отчетност в работата

...
Демократична България настоя за пълна прозрачност и отчетност в работата
Коментари Харесай

Демократите с план за пътната безопасност в София, искат отчет от Консултативния орган към общината

Демократична България настоя за цялостна бистрота и отчетност в работата на Консултативния съвет по пътна сигурност към СОС и показа План за пътна сигурност на София, създаден от специалисти и общински съветници от обединяването.
“Консултативният съвет по пътна сигурност към Столична община (СО) се е трансформирал в следващия заслон на проблемите на пътната сигурност, с който госпожа Фандъкова прикрива слабостта на общината и неумението й да работи за възстановяване на пътната сигурност в София. [...] Въпреки че в него има много смислени хора, положителни експерти, той е зле ръководен от Следствен отдел към окръжна прокуратура. ”, съобщи Ивайло Мирчев от “Да, България! ”.
Той акцентира, че съветът за последно се е събирал преди година, през което време няма данни да е приключил каквото и да било за пътната сигурност на София.
“От Следствен отдел към окръжна прокуратура се сетиха да го съберат в този момент, откакто ние, от Демократична България, посредством общинските ни съветници изпратихме питане за броя на обследваните рискови кръстовища в София и това се случи след нещастието с журналиста Милен Цветков. ”, добави той.
Освен това повече от месец задължението на Следствен отдел към окръжна прокуратура да направи отчет за кръстовището, на което се случи случаят с Милен Цветков остава несбъднат, подчертаха демократите.
Докладът от обследването на рисковите кръстовища, изработен преди година, също не е получил гласност. Не са ясни нито резултатите от него, нито сумите, платени, с цел да бъде изработен, нито техните получатели.
“Дали зад това не се крие опит на Следствен отдел към окръжна прокуратура да си обезпечи успокоение? Тъй като всички знаем, че има извънредно дейни Неправителствени организации, които в годините извънредно интензивно и поредно отстояват концепциите си за възстановяване на пътната сигурност в София и ще е доста тъжно, в случай че някой в Следствен отдел към окръжна прокуратура си е помислил, че, давайки им няколко десетки хиляди лв., ще затвори устите на тези хора, които в действителност желаят да подобрят самата сигурност и са изготвили разбор в тази посока. ”, съобщи Ивайло Мирчев.
Акценти в Плана за пътна сигурност в София
Общинският консултант Симеон Ставрев от Демократична България е внесъл искане да показа пред Консултативния съвет ограниченията от проекта си с вярата те да бъдат възприети и изпълнени от болшинството в СОС, стана ясно на конференцията.
“Политиката, основана на данни, е извънредно значима за пътната сигурност, по тази причина една от точките в проекта ни е Проучване на рисковите кръстовища. След като знаем кои са най-конфликтните точки в града, ще можем да вземем бързи ограничения за възстановяване на тъкмо тези кръстовища. Ще знаем по какъв начин да бъде пренасочен трафикът или контролирани светофарните уредби. ", сподели Ставрев.
Той изясни обясни, че в Плана са заложени и изследвания на автомобилния трафик, които ще разрешат да се дефинира най-натоварена инфраструктура, по отношение на която с приоритет в финансовата стратегия да влизат ремонтите или построяването на различни улици и булеварди.
“Предвиждаме и изследване на пътникопотока в градския превоз. Трябва ни настоящ разбор на това къде се движат хората. Така ще можем да създадем нови линии на градския превоз или да преправим някои от съществуващите, тъй че да обслужват по-добре пасажерите и те да слязат от колите си. ”, изясни Ставрев.
Сред останалите ограничения, показани от него бяха оптимизацията на Центъра за ръководство на трафика, връщането на споделеното пътешестване, повишеният видеоконтрол и подобряването на пътната инфраструктура.
В своята част от ревюто специалистът Виктор Чаушев изрази съжалението си, че в българските наредби, регулиращи спецификите в пътната сигурност, не са заложени стратегическите насоки, дадени в тази област от Европейския съюз за държавите-членки. Чаушев показа и нуждата от усъвършенствания в маршрутите на градския превоз.
“Много е значимо да излезем от социалистическото мислене, че като сменим транспортните средства и хората ще слязат от колите и ще се качат на тях. Това няма по какъв начин да стане, тъй като остарелите направления не отразяват актуалните транспортни нужди на хората. ”, акцентира той.
Чаушев показа, че има международни параметри, по които се пресмята какъв брой линии на градския превоз са нужни за избрана урбанизирана територия и в София не доближават сред 40 и 50 наземни линии на градския превоз.
“Това са главно линии, които не минават през центъра. Които свързват огромни квартали, където към този момент има нужда от такава обязаност с градски превоз. По тези посоки, постоянно доста близки едни до други, няма градски превоз и се генерира сериозен трафик по инфраструктура, която не е планувана да го поеме. Затова би трябвало незабавно да бъдат имплементирани линии на градския превоз на тези места. Работим и по по-големи планове като трамвая на “Тодор Каблешков ”, за който се приказва към този момент от 30 години. ”, съобщи специалистът.
Той добави, че съгласно Плана за устойчива градска подвижност тази трамвайна линия би поемала 55 - 65 000 пасажери на ден и го дефинира като инфраструктура, която ще работи в система дружно с метрото, тъй че доста ще понижи трафика и ще смъкна хората от колите.
“Спешно е тази трамвайна линия да бъде построена, даже може би има опция да стане с европейско финансиране. Предстои от Демократична България да излезем с предложение по тематиката. ”, сподели още той.
Сред другите основни за пътната сигурност ограничения Чаушев загатна и приоритизацията на кръстовищата.
“В западна Европа, когато даден трамвай доближи кръстовището, той автоматизирано изкомандва светофара да го пропусне в границите на 10 секунди и това разрешава доста в границите на съществуващата мрежа да бъде увеличена междинната скорост на придвижване. Това не са скъпи ограничения, те доста елементарно могат да бъдат имплементирани. Технически е допустимо и на сегашните “умни ” кръстовища, само че за жалост Следствен отдел към окръжна прокуратура и в лицето на госпожа Йорданка Фандъкова това не го смята за приоритет и за тях е по-важно НСО да минава бързо, в сравнение с жителите на София. ”, акцентира Чаушев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР