Демократическата партия запазва контрола си във федералния Сенат на САЩ,

...
Демократическата партия запазва контрола си във федералния Сенат на САЩ,
Коментари Харесай

С изборна победа в Невада демократите запазват контрола си в Сената на САЩ

Демократическата партия резервира контрола си във федералния Сенат на Съединени американски щати, откакто настоящият сенатор демократ в Невада Катрин Кортес Масто е избрана отново, сочи прогноза за организацията " Едисън рисърч " въз основа на екзит пол, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Според прогнозата Кортес Масто изпреварва с дребна разлика републиканския си конкурент Адам Лаксолт, някогашен основен прокурор на щата, подкрепян от експрезидента Доналд Тръмп.

Но Републиканската партия към момента има положителни шансове да се снабди с болшинство в долната Камара на представителите, защото на доста места към момента се броят бюлетините по частичните избори във вторник.

С успеха на Масто демократите ще имат половината гласове в 100-местната горна камара на Конгреса, при което вицепрезидентът Камала Харис, която по конституция оглавява съвещанията на Сената, може да въздейства при подравнен избор.

Ако на балотажа в Джорджия на 6 декември сенаторът демократ Рафаел Уорнък, побеждавайки републиканския си противник Хершъл Уокър, бъде избран отново, тогава Демократическита партия ще има 51 против 49 гласа. Така партията ще придобие спомагателен лост за приемането на противоречиви закони, които се утвърждават с нормално болшинство, до момента в който в множеството случаи се изисква болшинство от 60%.

Новият състав на американския Сенат ще постави клетва на 3 януари.

Очаква се след няколко дни да станат известни резултатите в изборите за членове на 435-местната Камара на представителите, с цел да се разбере коя партия ще има болшинство в нея.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР