Демографската пропаст се е задълбочила в Европа след падането на

...
Демографската пропаст се е задълбочила в Европа след падането на
Коментари Харесай

Задълбочава се демографската пропаст между Западна и Източна Европа

Демографската бездна се е задълбочила в Европа след рухването на Желязната завеса, съобщи Франс прес, базирайки се на оповестено през днешния ден проучване на Австрийската академия на науките.

Страните от Източна Европа са изгубили към една четвърт от популацията си, до момента в който в Западна Европа демографската картина е като цяло уравновесена поради мигрантския фактор.

" Въпреки че равнището на раждаемостта в Източна Европа не се разграничава от това в Западна Европа, миграцията разделя континента на две ", акцентира Томас Зоботка, началник на изследователския план.

Резултатите демонстрират, че популацията в 15-те най-стари страни членки на Европейския съюз се е нараснало с 12 % сред 1990 и 2017 година и е намаляло приблизително със 7 % в по-бедните 13 нови страни членки.

Миграцията изяснява намаляването на популацията в източноевропейските страни - в Латвия спадът е 27 %, в Литва - 23 %, в Босна и Херцеговина - 22 %, в България - 19 %, в Румъния - 15 % и в Хърватия - 13 %.

Обратната наклонност се следи в западноевропейските страни, в които мигрантите усилват популацията. В Швейцария то е повишено с 26 %, в Испания - с 20 %, в Австрия - 15 %, в Белгия - с 14 %, в Италия - със 7 %.

Две страни от Западна Европа обаче са изключение от правилото - Ирландия и Франция. Там увеличението на броя на популацията не се дължи на мигрантския поток, а на високата раждаемост. В Ирландия популацията е повишено с рекордните 36 %, а във Франция - с 18 %.

В Германия от 1990 година популацията се е нараснало единствено с четири %.

В Русия демографският спад от 10 % е стеснен с един % с помощта на пристигнали в страната мигранти.

Въпреки че популацията на Европейския съюз се е нараснало с осем % до повече от 510 милиона души, в дейна възраст са единствено 246 милиона, като австрийските учени предвиждат, че тази стойност може да претърпи застой, а даже и спад през околните години. Така се обрисува " фундаменталната наклонност " за застаряване на популацията на континента.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР