Демиан Пинтос, генерален мениджър на Филип Морис България снимка: PMI

...
Демиан Пинтос, генерален мениджър на Филип Морис България снимка: PMI
Коментари Харесай

Ускоряваме трансформацията си към свят без дим

Демиан Пинтос, общоприет управител на Филип Морис България
фотография: PMI

Ускоряваме трансформацията си към свят без пушек

Здравейте, господин Пинтос, в България сте към този момент два месеца. Предполагам, че сте имал опция да изберете на кой пазар да работите. Какво Ви притегли в България?

Като начало, бих желал да ви благодаря за поканата. Ще излъжа, в случай че кажа, че съм избирал пазара. По-скоро е противоположното - компанията и пазарът ме избраха за тази роля. И въпреки всичко, както казахте, в България съм от два месеца и съм доста благополучен, че съм тук. И от професионална, и от персонална позиция България е огромна изненада за мен. Много ми харесва да пребивавам в София. Прекрасен град, който предлага доста благоприятни условия за свободното време, а към този момент започнах и да навестявам други места в страната. За мен България е едно прикрито украшение, което се надявам да мога да покажа в бъдеще и на други хора, на свои другари и родственици.

Радвам се да чуя това. Представихте Интегрирания отчет за стабилно развиване на Филип Морис Интернешънъл пред българските медии. Какви са главните акценти в него?

Да, компанията се гордее с този отчет и с постигнатото. Най-важното в отчета е, че още веднъж заявяваме своята най-важна цел. Тя е напълно ясна: желаеме пълнолетните пушачи да се откажат от цигарите, а тези, които не могат да го създадат, да преминат към по-малко нездравословни други възможности спрямо пушенето. Потребителите на бездимните ни артикули по света към този момент са съвсем 26 млн., като съвсем 18.5 млн. от тях са минали напълно на тях. Тоест на процедура те към този момент не пушат, което е огромно достижение за нас.

Вторият значим акцент в отчета е това, че удостоверяваме още веднъж тактиката си от последните години, като устойчивостта е в сърцето на тази тактика. Според мен това е и повода да реализираме триумф в нашите инициативи. Не става въпрос единствено за осъществяване на главната ни цел пълнолетните пушачи да се откажат от използването на цигари, само че и за всичко, което вършим по отношение на тази цел, осъществявайки своята промяна към по-добър свят. Вече сме постигнали доста - да вземем за пример с нашата стратегия за предварителна защита на достъпа на малолетни до продуктите ни. Към днешна дата програмата за предварителна защита на достъпа на малолетни се извършва в 90% от нашите пазари. Бележим триумфи и с стратегиите ни за битка със замърсяването с цигарени фасове. 70% от нашите размери на доставки към този момент са обхванати от стратегии за битка със замърсяването. А самодейността " Промени картинката " в България се счита от компанията за един от най-хубавите образци в световен мащаб. Бележим прогрес и в други области, като да вземем за пример преработването на устройства. Около 80% от нашите устройства, върнати на други пазари, към този момент се рециклират. Правим, каквото би трябвало, с цел да осъществяваме упоритостта си по най-правилния метод. Смятам, че това е точният метод освен за момента, само че и за бъдещето.

Знаем, че тематиката за устойчивото развиване Ви е изключително близка и сте част от екипа, който слага началото й в централата на Филип Морис Интернешънъл. Как устойчивото развиване на компанията намира място на българския пазар?

Екипът на българския офис е доста млад, междинната възраст е 35 години. Това са хора, които са същински ангажирани с тематиката и желаят да дадат своя принос и да бъдат част от общото изпитание да се развиваме стабилно. Адаптирахме общата тактика към локалните условия, както и създадохме съответни локални стратегии. Аз доста се гордея с някои от тях. Кампанията #ПромениКартинката да вземем за пример към този момент получи самопризнание в световен мащаб. Тя навлиза в своята трета година и сме горди с измененията, които ще настъпят в идващите месеци като част от тази стратегия. Имаме и друга самодейност, наречена " Забавно лято, грижовна есен ", в границите на която подкрепяме разнообразни групи в някогашните тютюнопроизводителни райони на страната. Например подкрепяме възрастните хора там, осигурявайки им профилактични прегледи, а децата - посредством просветителни стратегии, като им даваме опция освен да се оправят по-добре през днешния ден, само че и да са сполучливи в бъдеще. Ще продължим да вършим това. И въпреки всичко, най-важното нещо, що се отнася до България, е да ускорим растежа на бездимните артикули на българския пазар и да убедим българските пушачи да преминат на тези по-малко нездравословни други възможности. Може да отбележим, че към днешна дата 230 000 пълнолетни пушачи в страната към този момент са закупили нашите бездимни други възможности.

Споменахте към този момент някои числа - само че какво още може да кажете за световния напредък на компанията и до каква степен желаете да стигнете в реализацията на визията на ФМИ за бъдеще без пушек?

Това е цел освен в световен мащаб, само че и за българския пазар. Целта ни е един ден всеки пушач да е минал на тези други възможности. В идеалния случай пушачите би трябвало да спрат да пушат, само че тези, които не могат да спрат, би трябвало да бъдат уверени да преминат на тези по-малко нездравословни други възможности. Това е основна задача за нас и към този момент сме съумели да достигнем до 10% от пълнолетните пушачи, което е ужасно, само че знаем, че би трябвало да реализираме повече и да ускорим процеса посредством използване на световната ни тактика за портфолио, включващо необятна гама от артикули. В идващите години па пазара следва да излязат нови артикули от разнообразни бездимни категории. Наскоро придобихме Swedish Match, които в допълнение ще разнообразят портфолиото ни, което значи и по-голям избор и повече благоприятни условия пълнолетните пушачи да откажат цигарите.

Тоест оферирате от ден на ден принадлежности за реализиране на бъдеще без пушек?

Точно по този начин.

Как мислите - ще пристигна ли в действителност ден, когато в света няма да има тютюнев пушек?

Твърдо имам вяра в това. Ако не имах вяра, нямаше да работя в тази компания. Никоя друга компания не е осъществявала сходна огромна промяна и мисля, че един ден, уповавам се скоро, това изумително странствуване ще се трансформира в един от най-хубавите образци за промяна, случвали се в миналото. Можем ли ние, като компания да реализираме това сами? Според мен не. В този развой би трябвало да се включат разнообразни заинтригувани страни. Разбира се, бизнесът е един от значимите участници и ние сме поели своя ангажимент. От огромно значение е и фактът, че и други участници на пазара също се ангажират с процеса. И това е прелестно. Необходимо е и държавното управление, и другите държавни институции също да повярват на науката и обстоятелствата и да взимат решенията си въз основа на тях. Важно е и присъединяване на обществото. Ако успеем да впрегнем напъните на тези три страни, както се случва на други пазари, съгласно мен освен ще реализираме бъдеще без пушек, само че и ще успеем да го реализираме по-бързо.

Българите възприемат ли елементарно нововъведенията съгласно Вас?

Добрите ни резултати на пазара са удостоверение за това, че българите възприемат нововъведенията. Аз съм изключително горделив, че София бе посочена в нашия доклад за тримесечието като един от градовете с изключително положителни резултати. Това е мотив за горделивост. Ако се съди и по протичащото се в други категории на пазара, технологиите се одобряват добре в България. Но мисля, че би трябвало да се работи за по-доброто приемане на науката и обстоятелствата по отношение на бездимните други възможности. Трябва да се постараем всички да имат достъп до тези данни и то по най- транспарантния вероятен метод. Трябва да създадем по този начин, че всеки един участник в процеса, всяка заинтригувана страна, да има достъп до данните и да може да ги проучва и валидира по транспарантен метод.

Говорейки за просвета - какъв брой е значима информацията и научните данни, с цел да могат пушачите да вземат решения, свързани с новите други възможности?

Бих споделил, че това е крайъгълният камък на нашата промяна, тъй като информацията ще даде съображение на потребителите да повярват, че това е верният метод. Без информация това би било невероятно. През последните години сме вложили над 10 милиарда $ в развойна и научноизследователска активност, като 99% от тази активност е ориентирана към бездимни други възможности. Вярваме, че тези научни данни ще ни разрешат да продължим да се трансформираме и в бъдеще.

Според последните изследвания, има впечатляващи данни за оправянето с равнищата на тютюнопушене в Швеция и Норвегия. Там от години е известен снуса, само че продуктът не е оторизиран в Европейски Съюз. Защо придобиването на компанията производител Swedish Match е толкоз значимо за ФМИ?

Едно от значимите неща по отношение на Швеция преди всичко е, че те имат един превъзходен артикул. И той се приема добре от потребителите. На второ място обществото там, както и другите заинтригувани страни възприеха тактиката за понижаване на вредата от тютюна и точно тази композиция от фактори спомогна за развиването на пазара и за постигането на тези положителни резултати. Днес там процентът на пушачите е към 5% - един от най-ниските, в случай че не и най-ниският % в Европа. В Швеция се регистрира и най-ниската заболеваемост от рак в света, а това също е значимо. В Швеция е измерен и един от най-ниските проценти на тютюнопушене измежду младежите на възраст от 18 до 25 години - 2%. Страната е сполучлив образец и ние желаеме да се учим от тях. Искаме да извлечем всички поучения, само че в същото време с това и да получим достъп до техните артикули, които към този момент са се потвърдили като сполучливи. Смятам, че колкото повече благоприятни условия имат пушачите за прекъсване на цигарите, толкоз по-голям триумф ще реализираме в осъществяването на нашата цел. За нас също по този начин е значимо, че по този метод ще можем да излезем на пазара в Съединени американски щати. Както знаете, имахме съглашение с Altria в Съединени американски щати, само че това съглашение няма да се ползва в бъдеще и нашата концепция е да използваме комерсиалните канали на Swedish Match в Съединени американски щати. Според мен това е взаимноизгодна договорка.

Как по света се оправят най-добре с намаляването на тютюнопушенето?

Нещата постоянно се свеждат до концепцията за понижаване на вредата, която обгръща ангажираност на цялото общество, неприкритост от страна на държавното управление и държавните институции, разбиране на научните обстоятелства, свързани с продуктите, разбиране на метода. Потребителите на бездимни други възможности приказват с приятелите си пушачи, те приказват с други пушачи и се получава резултатът на снежната топка. Вече виждаме, че се подхващат разнообразни дейности в доста страни и че те дават резултат.

Днес Вие сте при започване на българската страница от Вашата история във Филип Морис Интернешънъл. Как виждате идващите 2-3 години тук? И един ден, когато се отправите към ръководството в друга страна, какво желаете да оставите след себе си във Филип Морис България?

Добър въпрос. Твърде е рано да мисля за момента, в който ще си потегли. Но това, с което бих желал да бъда запомнен, когато си потегли от филиала, са три неща. Първото е, че желая да сме постигнали забележителен прогрес в използването на метода за понижаване на вредата. Целта ми е да направя по този начин, че когато си отивам, държавното управление и другите заинтригувани страни да са възприели концепцията за понижаване на вредата и да са подхванати последващи стъпки в този развой. На второ място, от бизнес позиция се надявам да сме подобрили доста резултатите си във връзка с броя консуматори на нашите други възможности, а точно пушачи, които са минали напълно от цигари на тези други възможности, и да сме преизпълнили поставените на световно равнище цели. И на трето място, за мен персонално е доста значимо да оставя един страховит, мощно зает и надарен екип, който да получава самопризнание освен в България, където ние към този момент сме един от най-хубавите работодатели, само че и в световен мащаб в границите на ФМИ. Иска ми се да не сме единствено вносител на гении, измежду които да има и българи, които да се връщат, с цел да работят в родината си, само че и да сме експортьор на гении в границите на организацията. Ако съумея да реализира това и в това време и моето семейство е щастливо, ще към благополучен и самият аз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР