Делян Пеевски иска да вземе за заложник управлението и да

...
Делян Пеевски иска да вземе за заложник управлението и да
Коментари Харесай

Христо Иванов пред Дарик: Пеевски иска да вземе за заложник управлението и да докаже, че без него то е невъзможно

„ Делян Пеевски желае да вземе за пленник ръководството и да потвърди, че без него то е невероятно - с езиково естетическа терористична активност да уплаши Борисов, да не вземе той в действителност да влезе на последващо равнище на договаряне за това по какъв начин се упражнява властта в България, тъй като това, което сме поставили ние в нашия меморандум, е по какъв начин ще бъдат попълнени регулаторите, кой ще носи отговорност политически и да няма политически парашутисти “.

Такъв коментар направи в предаването на Дарик „ Стълбището “ съпредседателят на Демократична България Христо Иванов във връзка държанието на шефа на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски от последните дни. По-рано през седмицата Пеевски го упрекна, че е лобирал идващия основен прокурор да е правният специалист на Антикорупционния фонд Андрей Янкулов и че е стоял в скута му, пиейки мазно турско кафе, до момента в който са правили измененията в Конституцията.

Пред Дарик Христо Иванов дефинира това като „ технология на компромати, омерзение и интриги “ и отхвърли да е кадрувал. „ Не е имало подобен диалог, в който аз се пробвам да приказвам за съответен основен прокурор. Ние водим обществен диалог за това по какъв начин ще се образува, от какви хора - Висшият прокурорски съвет, който ще избере основният прокурор. Затова е и написано в меморандума, какви са гаранциите това да не бъдат партийни фрагменти “, сподели Иванов.

Той акцентира, че Янкулов има неоспорими качества, тъй като точно той е разобличил аферата „ Осемте джуджета “ и проблема с Нотариуса, пред които безучастно стояло цялото прокурорско войнство в България. Иванов направи ретроспекция на генезиса на държанието на Пеевски. Докато сътрудниците във властта, нямайки си доверие постепенно предоговаряли дребни елементи от това по какъв начин се практикува политика, Пеевски решил да си прави пиар.

„ Започна с всяко свое деяние да подлага този развой на зверско тестване. Т.е. ние сме се разбрали да променяме конституцията и той взема решение, че ще става член на Конституционната комисия, с което да взриви всичко, пробвайки се да го изяде пред аудитория. Успявахме ненапълно да удържаме нещата. Аз не мога да се отърва от чувството, че ревюто на Доган, който приказва за корпоративната корупция в Движение за права и свободи и това съответства с решението да се подели властта, не са инцидентни “, сподели Христо Иванов.

На въпрос легитимира ли се във властта Пеевски, съпредседателят на Демократична България обясни: „ Делян Пеевски щеше да е легитимиран, в случай че ние бяхме изгубили опция да сложим въпроса за това по какъв начин ще се попълнят регулаторите. Самият този скандал, опитите му да ни окаля сподели, че ние не сме изгубили политическа независимост на деяние и ние сме проблем за него “.

Иванов разяснява и въпроса с външния министър след ротацията, като уточни, че този пост е изключително значим „ Това е човек, който приказва от една страна на границата на Европейски Съюз, което ни напомня, от една забравена максима, че границата е, затихнала фронтова линия. И по нея има нервно придвижване “, сподели Иванов. Той отхвърли да приказва в конкретика, защото този спор не бивало да се води по медиите, само че посочи: „ Въпросът е външнополитическата връзка да не бъде затворена в ръцете на един човек, а да има баланс… “
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР