Делян Добрев и депутати ще внесат проект на Решение относно

...
Делян Добрев и депутати ще внесат проект на Решение относно
Коментари Харесай

Делян Добрев и депутати от ГЕРБ с проект срещу опитите на Асен Василев да прехвърли арбитражи за 4 млрд. лв. на МП

Делян Добрев и депутати ще внесат план на Решение по отношение на процесуалното посланичество на българската страна по интернационалните арбитражни каузи.

Повод за това е идният четвърти следващ опит на Асен Василев да реалокира висящи арбитражни каузи в правосъдното министерство за 4 милиарда лева

„ Днес с сътрудници от ПГ на ГЕРБ-СДС внесохме решение, с което да защитим националния интерес на България в интернационалните арбитражи от деструктивните дейности на финансовия министър Асен Василев “, разгласи Добрев в профила си във Facebook.

Според плана:

„ 1. Дейностите, свързани със отбраната на българската страна по интернационалните арбитражни каузи, се реализират от министъра на финансите в осъществяване на член 60 от Кодекса за интернационално частно право по отношение на член 31 от Гражданския процесуален кодекс.

Задължава Министерския съвет да не извършва пълномощия в компетентността на Народното събрание, свързани с установяване на  процесуалното посланичество на българската страна по интернационалните арбитражни каузи, и да не дефинира със собствен акт орган за процесуално посланичество, друг от този по т. 1. Решението влиза в действие от деня на обнародването му в „ Държавен вестник “. “

На 16 юни 2023 година Министерството на финансите (МФ) разгласи публично разискване план на Постановление на Министерския съвет за основаване на Институт за стратегически разбори и прогнози и за приемане на Устройствен устав на Института за стратегически разбори и прогнози (проект на ПМС). С § 1 и § 4 от преходните и заключителните разпореждания на плана на Постановление на Министерски съвет се оферират промени в Устройствения устав на Министерството на финансите и Устройствения устав на Министерството на правораздаването (МП), посредством които министърът на финансите като представител на страната по интернационалните арбитражни каузи да бъде сменен от министъра на правораздаването. Като претекст за изменението се показва, че член 31 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК) – според който страната се съставлява от министъра на финансите, се отнася за производствата пред националните държавни правосъдни органи и представителството на страната по интернационалните арбитражни каузи попада отвън обсега на кодекса. Твърди се, че този тип посланичество е уредено в Устройствения устав на Министерството на финансите като функционалност на звено от администрацията на министерството, сходно на процесуалното посланичество и правната отбрана на страната пред правосъдните институции на Европейски Съюз и пред Европейския съд по правата на индивида – реализирано надлежно от звена от администрациите на Министерството на външните работи и Министерството на правораздаването въз основа на устройствените им правилници. Посочва се също, че предлагането е съгласно направена преценка по целенасоченост в границите на управническите визии за усъвършенстване на процесите на държавно ръководство в подтекста на задачата за разширение на обсега на процесуалното посланичество на страната, провеждано от министъра на правораздаването и, че производствата пред непознати юрисдикции, в това число интернационалните арбитражни производства, ще продължат с присъединяване на министъра на правораздаването.

Експерти обаче неведнъж са предупреждавали, че казусът може да пристигна, когато всички документи по висящите производства, свързани с активността по процесуално посланичество пред непознати юрисдикции, в това число интернационалните арбитражни каузи, съхранявани в Министерството на финансите, се предават в Министерството на правораздаването, а производствата, по които министърът на финансите е представлявал страната, не престават с присъединяване на министъра на правораздаването. В момента има няколко висящи производства против България, които са по енергийни разногласия и исковете по тях са на стойност близо 4 милиарда лв..

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР