Делян Добрев, депутат от ГЕРБ © Юлия Лазарова Още по

...
Делян Добрев, депутат от ГЕРБ © Юлия Лазарова Още по
Коментари Харесай

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев оттегли оставката си като народен представител

Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Конституционен съд ще гледа делото за оставката на Делян Добрев

Председателят на Народното събрание е нарушил конституцията, като не е разгласил решението за отхвърлянето й
12 дек 2017
Гласуването " срещу " оставката на Делян Добрев е юридически парадокс

Депутатът остана в Народното събрание, откакто болшинството " отхвърли " оставката му
4 окт 2017 Народният представител от ГЕРБ Делян Добрев е изтеглил оставката си като народен представител от деловодството на Народното събрание. Това удостовери за " Капитал " пресаташето на парламентарната група на ГЕРБ Никола Николов. Като претекстове за решението на Добрев той уточни " засвидетелстваната поддръжка на народните представители от ГЕРБ към Добрев ", които не одобриха желанието на депутата да напусне Народното събрание.

Делян Добрев подава молбата си за овакантяване на Народното събрание при започване на октомври предходната година след абсурда сред кмета на Хасково Добри Беливанов и локалната партийна конструкция на ГЕРБ в района, чийто регионален координатор е депутатът. Покрай отдръпването на доверието от кмета на града от ГЕРБ стана ясно, че в общината в Хасково има няколко роднинско-кумски назначения, свързани с Добрев. Той беше нападнат главно от депутати от Българска социалистическа партия.

Аргументите на Добрев за желанието му да напусне Народното събрание бяха, че подава оставка, тъй като " се усеща омерзен от офанзивата на Българска социалистическа партия, както и, че цената за фамилията му е прекомерно висока ". Последва обаче акция от страна на структурите на ГЕРБ от цялата страна, които го приканиха да не напуща Народното събрание. При гласуването на оставката му в пленарната зала болшинството гласоподава " срещу ", което се трансформира в казус за Народното събрание, тъй като в досегашната процедура на Народното събрание сходни гласувания са просто условност.

Заради оставането на Добрев в Народното събрание, опозицията от Българска социалистическа партия сезира Конституционния съд (КС), като съгласно социалистите отводът да бъде призната оставката му нарушава конституцията. В средата на месец декември предходната година Конституционен съд позволи за разглеждане настояването на Българска социалистическа партия за определяне на противоконституционност на решението на Народното събрание. Докладчик по делото е Константин Пенчев, което би трябвало да се гледа на 16 януари. Висшият орган би трябвало да се произнесе по въпроса дали Народното събрание може да отхвърля непринудено подадена оставка на депутат. Още при отхвърлянето й имаше отзиви, че откакто Добрев си е подал документално оставката по лично предпочитание, Народното събрание би трябвало просто да я гласоподава. Ходът му в този момент с отдръпването на молбата за овакантяване от деловодството на Народното събрание най-вероятно цели да изпревари едно вероятно решение на Конституционен съд, което няма да е в интерес на оставането му като народен представител.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР