„Делта“ вариантът напълни COVID отделенията в столицата. Властите предлагат въвеждане

...
„Делта“ вариантът напълни COVID отделенията в столицата. Властите предлагат въвеждане
Коментари Харесай

На прага на нови мерки: Обсъжда се зелен сертификат за учители, социални работници и медици

„ Делта “ разновидността изпълни Коронавирус отделенията в столицата. Властите оферират въвеждане на наложителен зелен документ за някои специалности – учители, обществени служащи и медици.

Затваряне или зелен документ – това са двата разновидността за ограничения при усложнената обстановка.

По думите на здравният министър окончателните ограничавания ще станат ясни вторник или сряда. Засега има мнения само на експертния съвет по епидемиология, само че към този час към момента не е ясно какви са те.

Според информация на bTV ограниченията ще бъдат затегнати по-скоро в секторите, които отхвърлят да вкарат така наречен зелени документи.

Междувременно просветителното и здравното министерство са се споразумели за ограниченията в бранш обучение – при болни сред 500 и 750 на 100 хиляди ще се минава към ротационна форма на образование. При над 750 на 100 хиляди – образованието ще минава напълно онлайн.

От просветното министерство упорстват решенията в бранша да се взимат по общини, а не по области.

Бойка Зарков, която е родител на две деца – пети и в 11. клас, е срещу отдалечената форма на образование. Скептична е и до каква степен мярката за зеления документ ще успее да ограничи болестта в учебно заведение. „ Един преподавател не ми подсигурява,че моето дете няма да се разболее. Аз нямам нищо срещу детето ми да бъде тествано от време на време за ковид. Даже и аз ще се усещам по-спокойна “, споделя тя.

Според нея просветителните центрове също не трябва да се лимитират, тъй като компенсират изпуснатото в клас.

Училищните шефове са скептични до каква степен тази мярка ще се одобри добре. „ И все още процесът на имунизиран е персонален избор. Опция остава тестването, само че това какво значи? Тук опира и до предпочитание и до организация “, счита Цветелина Вълчева, шеф на 96-то СОУ.

Просветният министър е безапелационен – ограниченията са нужни в актуалната обстановка.

Здравните управляващи разискват също въвеждането на зелен документ и за работа в лечебните заведения. „ Болничните шефове от всички асоциации поддържат такова искане и въвеждане на такова условие за работещите в лечебните заведения. Нараства броят на заболелите и умрелите и това постанова спомагателни ограничения. Ваксинацията, както виждате, е такава каквато е. Другата опция са физически ограничавания “, разяснява здравният министър Стойчо Кацаров.

Болниците са се обединили и към концепцията, че плановите интервенции не трябва да бъдат спирани.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР