„Делта“ вариантът на COVID-19, произлизащ от Индия, е с около

...
„Делта“ вариантът на COVID-19, произлизащ от Индия, е с около
Коментари Харесай

Проф. Александрова: „Делта“ вариантът на COVID-19 е с около 60% по-заразен от британския

„ Делта “ разновидността на COVID-19, произлизащ от Индия, е с към 60% по-заразен от английския вид, прочут като „ Алфа “. Това изясни в „ Тази заран “ вирусологът проф. Радостина Александрова и добави, че е „ Делта “ е два пъти по-заразен от истинския вид, който беше изолиран в Китай.

По думите ѝ е противоречиво дали болестта протича по-тежко при него, само че съгласно някои е специалисти е допустимо да има затруднения.

„ Факт е, че в някои области на Англия стартира да се качва броят на приетите в болница. Над 90% от случаите на Острова се дължат на разновидността „ Делта “. По-добре се приспособява, с помощта на разновидностите, които е придобил – главно в шипчето “, посочи специалистът.

Вирусологът изясни, че топлите температури не въздействат върху разпространяването, като даде образец с Индия, където трагично нараства броят на случаите. Тя добави, че специалистите предизвестяват страните, в които „ Делта “ е локализиран, да не подценяват обстановката, тъй като той може да провокира нова вълна.

„ Особено в случаите, когато броят на имунизираните не е задоволително висок. Според специалистите е изцяло допустимо обстановката в България да се обърне и този вид да обърне хода на пандемията. Никой от нас не трябва да не помни, че през лятото би трябвало да се подготвим за есенно-зимния сезон “, добави тя.

Проф. Александрова посочи, че секвенираното на генома на вирусите изисква време. По думите ѝ и в Индия, и във Англия е лишило сред 4 и 6 седмици, с цел да може този вид да измести останалите. Тя посочи, че „ Делта “ е навлязъл на Острова още през април, като е евентуално и в други страни да се стигне до сходна картина.

„ Говори се, че има промени в клиниката при този вид. Добре познатият ни признак – загуба на усет и подушване – в този момент са отстъпили. Водещи са възпаленото гърло, хремата, главоболието. Засяга и напълно младежи сред 12 и 20 година “, добави проф. Радостина Александрова.

Тя добави, че съгласно последните изследвания имунизацията на „ Пфайзер “ защищава в над 80% от случаите против индийския вид.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР