Делото за водната криза в Перник тръгва по същество. Това

...
Делото за водната криза в Перник тръгва по същество. Това
Коментари Харесай

Съдът пусна да върви делото срещу Нено Димов за водата на Перник

Делото за водната рецесия в Перник потегля всъщност. Това стана, откакто съдът провете така наречен разпоредително съвещание. Но за решението му научаваме от... спецпрокуратурата.

Подсъдими по него са някогашният министър на екологията Нено Димов (който е подписвал графиците за водоподаване към " Стомана " и локалната Топлофикация) и Севделина Ковачева - тогавашен краткотраен кмет на миньорския град (затова, че не е въвела воден режим).

Това е трети непосилен опит на делото да тръгне всъщност. Предишният път бе през декември, когато се разбра, че възможните пострадали от действията - Министерство на околната среда и водите и ВиК Перник въобще не се явяват като частни ищци.

Отсега любознание буди фактът, че обвиняването против Нено Димов е за занемареност. А става въпрос за употребени размери вода, които не са разпилени, а " Стомана " и Топлофикация-Перник са си платили.

Ето и днешното известие на спецпрокуратурата:

Съдебният развой против някогашен министър и и. д. кмет за водната рецесия в Перник през 2019 година стартира всъщност на 3 май 2022 година

Съдебният развой против някогашния министър на околната среда и водите Н.Д. за водната рецесия в община Перник през 2019 година стартира всъщност на 03.05.2022 година, реши състав на Специализирания углавен съд в разпоредително съвещание на 14.03.2022 година

Съдът одобри, че в хода на досъдебното произвеждане не са позволени процесуални нарушавания, които накърняват правата на обвинените.

Според Специализирана прокуратура от събраните доказателства са налице рационални учредения за извода, че някогашният министър на околната среда и водите в интервала от 01.04.2019 година до 19.11.2019 година вероятно е показал умишлена занемареност, като с дейностите си е довел до прахосване на имущество, обществена държавна благосъстоятелност - вода за питейно-битови потребности от язовир " Студена " в размер на 1 025 303 куб. м на стойност 1 901 937,06 лв.. В изискванията на дефицит на питейна вода за жителите на общината е било позволено водоползването за промишлени цели от комерсиалните сдружения " Стомана Индъстри " АД и " Топлофикация Перник " АД.

По отношение на някогашния и.д. кмет на община Перник С.К. са събрани задоволително доказателства, които дават учредения за извода за вероятно осъществено длъжностно закононарушение през интервала октомври-ноември 2019 година - откакто е била известена документално от шефа на ВиК-Перник за мощно понижаване на дебита на водоизточниците, не е подхванала дейности (издаване на заповед) за въвеждане на режим на водоползване в общината.

В хода на досъдебното произвеждане са разпитани 156 очевидци, направена е деветорна техническа експертиза, събрани са над 40 000 страници доказателства.

Решението на съда в разпоредителното съвещание не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Апелативния профилиран углавен съд.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР