Делото за рекет срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов,

...
Делото за рекет срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов,
Коментари Харесай

Суджуците и пастърмата за Бойко стигнаха до ВКС, ще има ли затвор за рекетьора от ГЕРБ Живко Мартинов?

Делото за рекет против някогашния народен представител от ГЕРБ Живко Мартинов, станало известно като „ Суджукгейт “, ще бъде гледано през днешния ден от Върховния касационен съд.

Долните две инстанции дефинираха 2-годишна условна присъда на Мартинов, признавайки го за отговорен, че е рекетирал предприемач да му достави един звук суджук, който бил за премиера по това време – Бойко Борисов.

Според обвиняването някогашният народен представител от Добрич е изнудвал бизнесмена Антон Проданов от февруари 2011 година до февруари 2012 година и през това време на четири пъти изискал да му доставя по един звук суджук, а един път добавил и 60 кг пастърма и филе „ Елена “.

Преди това му желал по-малки количества от 30-40 кг, които Проданов предоставял безплатно за мероприятия на ГЕРБ в Добрич.

Първата инстанция обаче го призна за отговорен единствено за една доставка на един звук суджук през ноември 2011 година Цената на този суджук е 8870 лева

За нея Мартинов споделил на Проданов, че е за „ високи хора “ в ГЕРБ и в случай че не я извърши, ще му съсипе бизнеса, тъй като към този момент бил вкаран в листата на предприемачите, които би трябвало да дават.

Мартинов уверил, че нямало нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да му разбият бизнеса и че когато реши, може и да го вкара в ареста.

Като втора инстанция апелативният спецсъд „ добави “ към виновността на подсъдимия и това, че е принудил Проданов да даде 30 кг телешка пастърма на стойност 407 лева и 30 кг филе „ Елена “ на стойност 230 лева Долните инстанции отхвърлиха и желае от над 36 хиляди лева, предявен против Мартинов от Проданов

Върховният съд ще се занимава с делото както по искане на Мартинов, по този начин и по митинг на прокуратурата и тъжба на Проданов, който е цивилен просител и обвинител в процеса, заяви преди време Върховен касационен съд.

Мартинов упорства да бъде оневинен, или делото да бъде върнато за ново гледане на спецсъда поради основни нарушавания. Проданов не е удовлетворен, че по част от обвиняванията Мартинов е оневинен, упорства да бъде почетен искът му, а подсъдимият да бъде осъден по-строго, в това число и с санкция и конфискация.

В митинга си прокуратурата твърди, че е нарушен законът и наказването е очевидно незаслужено. Затова желаят делото да се върне за ново гледане. Пред апелативния спецсъд прокуратурата пледираше Мартинов да бъде вкаран за 8 години в пандиза.

Втората инстанция обаче акцентира, че няма доказателства, които да отегчават виновността на Мартинов, с цел да бъде увеличено наказването му.

Освен това са минали 10 години от осъщественото закононарушение, подсъдимият е с чисто правосъдно минало и безукорно държание в хода на делото.

narod.bg
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР