Делото за отнетия лиценз на охранителната фирма Делта гард е

...
Делото за отнетия лиценз на охранителната фирма Делта гард е
Коментари Харесай

Отнетият лиценз на Делта гард ще стигне до Конституционния съд

Делото за отнетия лиценз на охранителната компания " Делта гард " е спряно във Върховния административен съд (ВАС), който трябваше да се произнесе дали има нарушавания в това решение на Министерство на вътрешните работи. Съдиите Даниела Мавродиева, Калина Арнаудова и Весела Андонова обаче са решили, че нормата от Закона за частната охранителна активност може и да опонира на конституцията. Затова те сезират Конституционния съд (КС) и решението по проблема се отсрочва до изговаряне.

Лицензът на " Делта гард "  бе лишен от Министерство на вътрешните работи през предходната есен, когато отпред на силовото ведомство бе Бойко Рашков. Решението бе взето от шефа на националната полиция, а аргументът беше, че против един от съдружниците – Димитър Спасов-Каратиста – има висящо дело в прокуратурата в Бургас.

Според Закона за частната охранителна активност обвинен не може да бъде част от управата на такава компания. След това Стоянов напусна компанията, а решението на Министерство на вътрешните работи бе обжалвано. На първа инстанция съдът го удостовери. Сега обаче Върховен административен съд замразява делото.

" Разпоредбите, въз основа на които са отнети лицензите регламентират значими правни последствия, касаещи свободната стопанска самодейност. Те не плануват краткотрайно ограничаване, а необратимо лишаване на лиценз, причина за което е само привличането като обвинен на обещано лице. Само въз основа на привличането като обвинен за съзнателно закононарушение от общ темперамент на притежател на сдружението, върху което събитие той не може да въздейства и без изясненост какъв ще е изходът от наказателното произвеждане, упражняването на правата на тези лица не може да бъде конституционосъобразно ограничавано ", написа в решението.

Междувременно Стоянов бе привикан за разпит в ГДБОП. Сегашният вътрешен министър Иван Демерджиев, който тогава бе правосъден, разгласи, че е бил заплашван от него от Стоянов с основния прокурор Иван Гешев. В отговор предприемачът се закани, че Демерджиев ще има доста проблеми.

Прокуратурата пък не дава никаква информация за следствието против Стоянов. Проверка на Mediapool отпреди два месеца показа, че то е прекъснато, само че държавното обвиняване не разяснява тематиката.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР