Делото във ВАС на отстранения изпълнител е насрочено за 24

...
Делото във ВАС на отстранения изпълнител е насрочено за 24
Коментари Харесай

Съдебни оспорвания може да забавят продължението на “Турски поток” през България

Делото във Върховен административен съд на отстранения реализатор е планувано за 24 септември

Странно е, че на 26 юли съветският министър на енергетиката Александър Новак съобщи в Анталия, че втората линия на газопровода “Турски поток ” ще мине през България, Сърбия и Унгария. Странното е по-точно това, че мнозина у нас сметнаха за вест, че “Турски поток ” ще мине през България. Защото от 31 януари, след третия пазарен тест за продължението на газопровода през България, се знае, че

има подписани

контракти за

потенциала на

тръбата за

20 години

Да напомним, че целият потенциал на входа от Турция е 18 милиарда куб. м газ на година, резервирани са 90% от него, 10% съгласно разпоредбите на Европейски Съюз остават за свободния пазар. На изхода при Зайчар в Сърбия потенциалът е 13 милиарда куб. м на година, резервирани са 79% от него, 21 на 100 са оставени свободни.

Първата и втората фаза на пазарния тест не съумяха, само че третата приключи сполучливо.

Така след месеци на спекулации от кое място ще мине тръбата, дали през България, или през Гърция, се отпуши процедурата за избор на строител на трасето.

По-скоро в този момент новината е, че построяването на продължението на “Турски поток ” през България може да се забави, поради обжалванията на участниците в процедурата за избор на строител.

Във вторник “Стандарт енд пуърс ” в собствен разбор предвижда, че е допустимо поради правосъдните обжалвания построяването на продължението на “Турски поток ” през България да се забави и до края на 2021 година

А превозването на газ по новоизградените тръби трябваше да стартира при започване на 2020 година

Какво включва планът за тръбата, която ще придвижва газа от “Турски поток ” от турската до сръбската граница?

Остават за доизграждане 11 км газопровод от турската граница до компресорната станция “Странджа ” и още 484 км тръби от Провадия до Зайчар с две компресорни станции. Това ще коства 2,28 милиарда лева Тези тръби са изчезналата инфраструктура и са част от хъб “Балкан ”.

Всичко по процедурата за избор на реализатор на северната тръба от Провадия до Зайчар вървеше в допустими периоди, до момента в който не се стигна до смяна на определения реализатор, след което започнаха обжалванията в Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд.

Справка в уеб страницата на Върховен административен съд демонстрира, че делото по обжалваното решение на Комисия за защита на конкуренцията е планувано за 24 септември. Антимонополната комисия се произнесе, че анулира избора на втория в класирането за реализатор и връща поръчката.

Как процедурата

попадна в

правосъдния капан?

Обществената поръчка за уголемение на газопреносната система на “Булгартрансгаз ” редом на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница беше оповестена на 21 декември 2018 година, още преди да са ясни резултатите от третия пазарен тест.

Срокът за подаване на предложения от претендентите да строят беше 15 февруари.

Оферти подадоха три консорциума, само че единият от тях - унгарският, бе отхвърлен.

На 3 март бяха отворени ценовите предложения на двата консорциума. Саудитско-италианският “Аркад ” даде 1,28 милиарда евро цена за изграждане на газопровода за 250 дни, а при период от 615 дни цената е 1,102 милиарда Лихвеният %, който оферират саудитците, е твърдо 4,1%.

Италиано-люксембургският консорциум “Газово развиване и уголемение в България ” оферира, че ще построи за 250 дни сектора против 2,41 млрд евро. Втората им оферта за период от 615 дни е за над 1,6 млрд евро. Лихвеният %, който дава сдружението при дълготрайното възобновяване на инвестицията от 120 месеца, бе от 7 до 9%.

Тогава шефът на “Булгартрансгаз ” Владимир Малинов съобщи, че

има оферта,

която се вписва в

прогнозната цена

Така преди всичко бе класиран консорциумът “Аркад ”.

На 28 май “Булгартрансгаз ” разгласи, че сменя изпълнителя, защото, макар дадения в допълнение период за показване на документи “Аркад ” показал 4 от 30-те желани документа.

Затова възложителят взе решение да подпише контракт с втория участник - консорциума “Газово уголемение и развиване в България ”.

На 17 май консорциумът бе показал отстъпка в офертата си за изграждане на газопровода за 615 дни, тя е 31,15% от в началото препоръчаната цена. Те са предложили да построят газопровода за 1,102 197 332,19 евро, с към 6000 евро под офертата на “Аркад ”. Подобрили са и лихвения % на 4,1, колкото е на саудитците. Поели са ангажимент да построят газопровода от Полски Сеновец до българо-сръбската граница (308 км) за 250 дни. А останалата част от тръбата да построят в периода от 615 дни.

“Аркад ” апелира в Комисия за защита на конкуренцията, а “Газово уголемение и развиване в България ” изиска авансово осъществяване. Комисия за защита на конкуренцията почете жалбата на “Аркад ” и отхвърли тази на консорциума. Върховен административен съд също отхвърли настояването за авансово осъществяване.

Четирима апелират във Върховен административен съд решението за връщане на процедурата, делото е планувано за 24 септември.

“24 часа ” попита Министерството на енергетиката какво ще се случи, в случай че газопроводът не бъде подготвен до 31 декември. Оттам ни дадоха отговор, че по договорите превозването на газ ще стартира, когато е подготвен техническият потенциал, т.е., когато газопроводът е издигнат.

11 км тръби от турската
граница са към този момент в градеж

11 километра газопровод от българо-турската граница до компресорна станция “Странджа ” към този момент се строят. Това е част от изчезналата инфраструктура към продължението на “Турски поток ”. Изгражда се и газоизмервателна станция “Странджа ”. Двата плана костват 75 млн. лева, инвестицията е на “Булгартрансгаз ”. Предвижда се оборудванията да се вкарат в употреба през октомври 2019 година, тъй че да се даде опция природен газ от входна точка Турция да постъпва на българска територия от януари 2020 година Изпълнител на плана е “Главболгарстрой ”.

Другата процедура по пътя на газа от Турция към Сърбия през България е за построяването на две компресорни станции. Поръчката, която бе оповестена на 24 април тази година, е за капиталово планиране, доставка на нужните материали и съоръжение, създаване и въвеждане в употреба на компресорната станция “Расово ” и компресорната станция “Нова Провадия ”. Прогнозната стойност е над 351 млн. лева

Тази поръчка също мина през обжалване пред Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд, по тъжба от “Дж. Кристоф Е&П Сървисиз ” против обяснение на “Булгартрансгаз ”.

На 28 юни Комисия за защита на конкуренцията отхвърля жалбата, а Върховен административен съд удостоверява решението на антимонополния орган на 11 юли.

Комисията за избор на реализатор на “Булгартрансгаз ” възобновява работата си за осъществяване на асортимент на участниците, разглеждане и оценка на офертите по тази процедура. Това става на 15 юни. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР