Делото срещу цената от 1,60 лева на билетчето за градския

...
Делото срещу цената от 1,60 лева на билетчето за градския
Коментари Харесай

Пак отложиха делото за цените на билетите в градския транспорт, жалбоподатели недоволни

Делото против цената от 1,60 лв. на билетчето за градския превоз в София беше отсрочено за следващ път в Административния съд, съобщи кореспондент на Actualno.com.
Това е второто дело против Столична община поради повишаването на пътуването.
Цената на билетчето бе вдигната през 2016-та година с изменение на Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз, което столичният парламент одобри. Това на собствен ред провокира доста цивилен тъжби до Административния съд.
В началото на 2017-та година магистратите анулираха изменението в Наредбата. Решението обаче предстои на обжалване.
Малко преди съвещанието на Върховния административен съд (ВАС), на 25 април, Столичният общински съвет одобри напълно нова Наредба за прилагане на публичния превоз .
Това докара до преустановяване на делото от Върховен административен съд с претекстовете, че " откакто нормативният административен акт е анулиран, той е престанал да бъде част от позитивното право.
Затова за оспорващите не е налице непосреден юридически интерес от анулацията на този акт, респективно от продължение на правосъдното произвеждане, което е формирано по оспорването ". Т.е. съдът не може да преглежда законна или не е разпоредба, която към този момент не работи.
Столичната община одобри новата Наредба публично, като се стимулира с прекомерно високите наказания за нередовни пасажери, които не съответствали на размера на нарушаването.
Според опозицията в Общината, за сходно нещо, може да се направи корекция на съществуващата Наредба (тази, която е обект на делото), а не да се приема нова.
И новата Наредба обаче беше обжалвана от Гражданската самодейност " За публичен и релсов превоз " в края на предходната година.
Пред кореспондент на Actualno.com юрист Милка Христова (бел. ред. - зам.-председател на парламентарната група на Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет /СОС/) подчертава, че високата цена на билетите засята най-бедната и уязвима част от обществото.
Тя обърна внимание също по този начин, че по този начин наречената " рационална облага " се начислява два пъти ". Както наподобява, тя се заплаща от жителите, а не се поема от дотациите, което е закононарушение.
Недоволство от отлагането показаха жалбоподателите Веселин Кирев от съдружие " Обществен релсов превоз " и  Любен Хаджиев от Сдружение за свободен градски превоз ". Те дефинираха следващото отсрочване като " отсрочване " на делото , като показаха и безпокойство, че това се прави до идващите локални избори, след което.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР