Делото срещу руския журналист Иван Голунов, обвинен в търговия с

...
Делото срещу руския журналист Иван Голунов, обвинен в търговия с
Коментари Харесай

Кремъл за ареста на журналиста Иван Голунов: Дело със силен отзвук

Делото против съветския публицист Иван Голунов, упрекнат в търговия с опиати, остава в центъра на вниманието на обществеността в Русия, написа "Комерсант ".

Според московската полиция у 38-годишния проверяващ публицист от самостоятелното интернет издание "Медуза ", арестуван на 6 юни, са били открити към 4 грама мефедрон, а при обиск в дома му - още 5 грама кокаин. Обвинен в опит за разпространяване на опиати, той е подложен под домакински арест. Голунов не се призна за отговорен, видни персони в Русия осъдиха ареста му, а специалисти оповестиха, че в пробите, взети от него, не са открити следи от наркотични субстанции, показват съветските медии.

Вчера Дмитрий Песков, прессекретарят на съветския президент Владимир Путин, заяви, че президентът е осведомен за ареста на журналиста. Путин по думите му е в течение, че става дума за дело с много, много мощен отзив ". Омбудсманът Татяна Москалкова съобщи, че системата за следствие на наркопрестъпления е "дискредитирана " в очите на обществото, написа "Комерсант ".

Според московската социална комисия, която следи спазването на правата на хората под стража, службата за вътрешна сигурност на вътрешното министерство и прокуратурата са почнали взаимна инспекция на дейностите, подхванати от следствието. Генералната прокуратура на Руската федерация също е поискала делото против Голунов за инспекция. Междувременно не стопират митингите край централата на столичната милиция, траяли през вчерашния ден през целия ден, а другари и сътрудници на Голунов обявиха, че ще провеждат шествие и протест в негова поддръжка, прибавя изданието.

Единични митинги против ареста на Голунов започнаха през вчерашния ден край постройката на Генералната прокуратура, показва на уеб страницата си радио "Ехото на Москва ".

"Опозицията се впрегна за дилъра Голунов, с цел да приготви вълнения в Русия ", твърди в заглавие уеб сайтът "Политика сегодня ".

Според омбудсмана Татяна Москалкова Владимир Путин е реагирал позитивно на нейната молба да се проверяват обстоятелствата, сочещи приложимост на мощ по отношение на задържания публицист от органите на реда, отбелязва "Труд ".

Адвокатът на Голунов - правозащитникът Павел Чиков, заяви по-рано, че доктор от "Бърза помощ " е установил у Голунов съмнение за счупено ребро, мозъчно разтърсване и хематоми, само че след това диагнозата не бе доказана в болничното заведение.

Пресслужбата на московската полиция заяви, че върху пакетчетата с опиати, конфискувани от журналиста на "Медуза ", са открити следи от ДНК на няколко души. Експертизата ще завърши през днешния ден, написа "Газета ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР