Делото срещу Петър Маринашки, причинил жестоката катастрофа край Кадиево е

...
Делото срещу Петър Маринашки, причинил жестоката катастрофа край Кадиево е
Коментари Харесай

Делото срещу Маринашки на финалната права: Вещи лица потвърдиха, че е пушил трева преди удара

Делото против Петър Маринашки, предизвикал жестоката злополука край Кадиево е на финалната си права и на втора правосъдна инстанция. В следващо съвещание през днешния ден в Пловдивския апелативен съд магистратите одобриха експертното умозаключение на направената химикотоксологична експертиза с което делото се обясни от практическа и правна страна.
Прочетете още
Вещите лица направиха умозаключение, че марихуаната е взета в период 16 до 24 часа преди настъпването на злополуката.

Отрицателният  резултат от направения тест на пътя, директно след случая, се дължи на това, че марихуаната в организма на Маринашки участва в количество под границата на отчитане на теста, считат специалистите.

Петър Маринашки се възползва от правото си да даде пояснения пред съда, като посочи, че аргументите довели до злополуката са, че се е разсеял от бутането на седалката от страна на Виктор и от това, че се е обърнал, с цел да му противодейства:

„ След злополуката се стекоха инцидентни хора и изкарахме приятелите ми от колата и ги оставихме на тревата. След половин час пристигнаха служителите на реда и ми споделиха да заставам по-настрани. После пристигна и кола за спешна помощ и качиха приятелите ми за болничното заведение и останахме аз и служителите на реда, до момента в който вземат колата ми на платформа. После отидохме до ареста в Стамболийски и чакахме здравно лице да ме прегледа и след това тръгнахме за 3-то районно в Пловдив. Майка ми ме чакаше начело да ми даде храна и сок. След злополуката самичък извадих Георги и след това Виктор. След това отидох да извадя Тошко, само че вратата не можеше да се отвори. Със спрелите да оказват помощ хора извадихме Николай през шофьорската врата. После се опитвахме да извадим Тошко и вратата напряко падна.

Виктор ми буташе седалката и изгубих надзор над автомобила ”, описа Маринашки пред съда.

Той отхвърли обвиняванията на околните на починалите момчета във връзка публикуваните клипове по какъв начин кара с изкарани през прозореца крайници и, че взе участие в гонки.

„ Това на клиповете не съм аз и това даже не е моят автомобил ”, добави Маринашки.

В своите пледоарии, прокурорът по делото Иван Даскалов изиска по-голямо наказване от наложено от първоинстанционния съд, като съгласно него присъдата би трябвало да се промени от 5 на 7 години. Според държавното обвиняване смекчаващо виновността събитие е единствено оказването на помощ на потърпевшите. За сходно закононарушение законът планува от 3 до 15 години затвор, а Окръжен съд наложи на водачи 5 години затвор.

Адвокатите на потърпевшите от своя страна желаеха наказване насочено към максимума за Маринашки, като се сплотиха към тезата, че поради съществуването на опиати, превишена скорост и неприятни характеристични данни на обвинения, присъдата би трябвало да е с извънреден превес на отегчаващите виновността условия.

Защитата на Маринашки пледира за по-лека присъда и понижаване на наказването. Според юрист Йордан Давчев е съществуване мнение за съпричиняване на виновност, тъй като в случай че Виктор не го е бил ритнал е можело да не стане ПТП. Институциите също са виновни, поради положението на пътя и неналичието на мантинели.

Решението на Апелативен съд-Пловдив ще бъде оповестено в законовия едномесечен период.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР