Делото срещу Голунов се доближава по историческа значимост до делото

...
Делото срещу Голунов се доближава по историческа значимост до делото
Коментари Харесай

Ще може ли делото Голунов да промени Русия?

Делото против Голунов се приближава по историческа значителност до делото Драйфус. Последното промени Франция преди 120 години. Ще може ли делото Голунов да промени Русия? - пита в. " Ведомости ", представен от Българска телеграфна агенция.

Случаят е неповторим, тъй като Голунов бе фамозен с следствията си и делото провокира голям публичен резонанс. Разследванията му засягаха градските управляващи в Москва и сенчестия бизнес, включващ хора от тайните служби. Но в случай че се абстрахираме от Голунов и евентуалните поръчители, делото наподобява като характерен епизод от активността на полицията. Докато чакаме съществени промени, ще има все нови такива каузи и тяхна жертва може да стане всеки, акцентира всекидневникът.

Над 500 души бяха арестувани през вчерашния ден от полицията в Москва при неразрешено шествие против фабрикуването на подправени престъпни каузи в Русия, написа опозиционният в. " Новая газета ", като се базира на правозащитния план " ОВД-Инфо ".

Московската полиция заяви за над 200 арестувани на хилядния митинг, само че посочи, че са освободени всички като се изключи четирима. Вестникът обаче цитира деятели, съгласно които в ръководствата са оставени и други участници в акцията.

Шествието бе в поддръжка на проверяващия публицист от изданието " Медуза " Иван Голунов, упрекнат от полицията в опит да популяризира опиати. Редица експертизи го оневиниха. Предния ден делото против него бе прекъснато, само че уредниците на акцията не я анулираха и приканиха всекиго самичък да реши дали да взе участие, припомня " Новая газета ".

Сред арестуваните бе и опозиционният политик Алексей Навални, припомня съветското издание на сп. " Форбс ". Срещу мнозина от тях са направени протоколи с обвинявания, предвиждащи санкции от 10 000 до 20 000 рубли, общественополезен труд до 100 часа и административен арест до 15 денонощия. В случая с Навални става дума за санкция до 300 000 рубли и арест до 30 денонощия.

" Комерсант " разпитва участници в митинга за какво не са били задоволени от освобождението на журналиста.

" Не стига единствено да бъдат уволнени двама генерали, би трябвало да се санкционират тези, които са му подхвърлили опиатите ", изяснява студентка на име София. " Нека полицията се учи да работи качествено ", декларира Дмитрий, който също следва. " Дошла съм тук освен поради Иван (Голунов), само че и поради други нелегално преследвани ", споделя приятелката му Елена, съгласно която казусът вдъхва " вяра за някакви промени " в Русия.

" Комерсант " изброява сходни акции и в други съветски градове. Социологът Искандер Ясавеев от татарстанската столица Казан приканва за промени в законодателството и " промяна на правоохранителните органи, които не се подчиняват на закона, а извършват инструкции от горната страна ".

Властта в Русия е ядосана до прекаленост от това, че й се наложи да направи отстъпки, счита известният ефирен водещ Михаил Ширвиндт, представен в " Новое время ". " Те ще си отмъщават и това ще трае дълго! " - предизвестява той.

Руската " правоохранителна система сподели с действителен образец, че е транспарантна и открита и че страната не счита да разпъва чадър над който и да било, даже да е с генералски пагони ", разяснява случая " Росийская газета ".

Официозът вижда и " различен, не по-маловажен резултат: властта сподели своята мощ, и то една вярна мощ. Защото същинската мощ на властта е в умеенето да резервира хладнокръвие и да открие заслужено рационално решение в най-сложни условия ", написа той ден след митингите и полицейската интервенция.

" Западни кукловоди изведоха опозицията на " шествие за Голунов ", разяснява акцията провластовият електронен в. " Политика сегодня ". " Нездравият интерес на задгранични медийни сътрудници към неразрешената акция в Москва сочи директна интервенция от чужбина ", приглася " Политическая експертиза ". Подобно мнение споделя и политологът Владимир Джарала пред уеб страницата " ФАН ".

" Взгляд " назовава " смешни опитите на радикалните демократични съперници на властта (...) да яхнат публичното неодобрение (...), да политизират и приватизират " делото Голунов ".

" Ежедневний вестник " осъжда изказване на управлението на " Медуза ", което се дистанцира от неразрешения митинг в поддръжка на журналиста от изданието. В публикацията се напомнят митингите в Русия против връщането на Путин в Кремъл след президентството на Дмитрий Медведев и безредиците на Блатния площад в Москва, потушени от властта. " През 2011-2012 година имаше мигове, в които режимът се обърка, изплаши се. Тогава, също както и в този момент, водачите на митинга взеха решение да си починат малко ", декларира " Ежедневний вестник ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР