Делото срещу Георги Семерджиев приключи само на първа инстанция. Той

...
Делото срещу Георги Семерджиев приключи само на първа инстанция. Той
Коментари Харесай

Делото „Семерджиев“. Или колко е страшно, когато няма държава

Делото против Георги Семерджиев завърши единствено на първа инстанция. Той е осъден с 20 години затвор, само че тази присъда може да се промени. Каквото и да се случи оттук насетне обаче е ясно, че този случай е доста индикативен за българската реалност. А тя е неприятна, корумпирана и смъртоносна.

Няколко думи за предисторията. Бившият футболист Георги Семерджиев е рецидивист по пътни нарушавания. Глобяван е неведнъж, само че без резултат. При него глобите работят по противоположния метод. Вземат му книжката, той си прави подправена и поставя полицейска лампа в колата. Опитват се да го арестуват за шофиране след приложимост на дрога, той се качва в колата и бяга с мръсна газ.

 Снимка: БГНЕС

Естествено, не е инцидентен. Смятан е за един от хората, контролиращи наркотрафика в „ Студентски град “ и съгласно разработки на Министерство на вътрешните работи в обвързван с Христофорос Аманатидис-Таки. Затова и дългогодишният полицейски чадър над него наподобява някак натурален.

На 5 юли 2022 година две млади дами починаха след тежка злополука на кръстовището пред столичния хотел „ Хемус “. Те станаха почтени жертви на цялото безумство, в което българското общество живее – умряха след удар с колата на човек, търсен несполучливо седмици наред от полицията, каращ след приложимост на дрога и с полицейски лампа и палка в колата си.

Ударът

Катастрофата на бул. „ Черни връх “ в София става малко след 23 ч. на 5 юли 2022 година Тогава джипът на Семерджиев минава на червен светофар с над 160 км. в час, удря завиващото в това време такси, а по-късно се отклонява към тротоара, където поредно връхлита върху двете жертви.

 Снимка: ЕЦТП

 

Само 17 секунди по-късно водачът е слязъл от колата и е побягнал. А единствено няколко часа по-късно полицията и го намира и арестува. Скоростта на деяние на Министерство на вътрешните работи е забележителна на фона на траялото седмици безрезултатно търсене на същия човек. Обществото евентуално в никакъв случай няма да разбере по какъв начин може полицията да работи по едно и също време толкоз бързо и толкоз мудно.

Но пък разбра нещо друго – обвиненият за злополуката е получил помощ от полицайка. Става дума за Симона Радева, която към този момент не е чиновник на Министерство на вътрешните работи. В онази нощ тя носи на Семерджиев стълба, с която влиза в жилището си, тъй като е оставил ключовете си в колата. В рамките на денонощие ситуацията към злополуката става ясна. Но от това абсурдът не е по-малък. Знае се, че служител на реда е помагал на единствения обвинен, само че се знае и друго, въпреки и към момента импровизирано. Същият обвинен години наред се е разминавал със съществено наказване по една или друга корупционна причина. Очите са си затваряли и Министерство на вътрешните работи, и прокуратурата. Няколко месеца по-късно вътрешният министър ще признае, че в прикриването на нарушаванията му са взели участие най-малко 40 чиновници. Тази численост е голяма и демонстрира на какъв брой доста места е „ пробита “ полицията и какъв брой е елементарно да се измъкнеш, стига да си плащаш. Затова и огромна част от началниците на районните ръководства в София са заменени. Равносметката е – уволнени, преназначени, задържани и мъртви.

 Снимка: Фейсбук

Случаят с Радева е изключително забавен. Тя признава, че се познава със Семерджиев и че му е занесла стълба. Но в това време твърди, че не са били близки. Противоречията в казаното се усилват и от обстоятелствата, разкрити по време на дисцплинарката против нея. Тогава се открива, че по-рано същия ден тя се е возела в колата на Семерджиев. Тогава той прави по-лека злополука на Околовръстното на София и бяга. Радева не подхваща никакви дейности, макар че е била длъжна да рапортува за случая. Проверяващите стигат до извода, че в случай че тя беше подала сигнал, евентуално нямаше да се стигне до съдбовния удар същата вечер. Носенето на стълбата след случая е доказано от двама очевидци, служащи на автомивката на Семерджиев. Радева апелира уволнението си, само че то бе доказано от съда, въпреки и с неокончателно решение.

Прокуратурата също не е без виновност в тази история. През 2014 година тя отхвърля да образува дело против Семерджиев, въпреки че той два пъти е заловен да кара без брошура. Понеже наказателното разпореждане за първото нарушаване не му било връчено персонално обаче, прокурорът декларира, че той не е знаел, че към този момент е глобен, затова не е „ имал схващане “, че прави закононарушение. И по този начин въобще не се стига до следствие, камо ли до наказателно дело.

Обвинението

Семерджиев бе упрекнат в причиняване на гибелта на двете дами по несъобразителност. Това конкретизиране е доста значимо. Българската правна система познава разнообразни форми на виновността като най-тежката от тях е умисълът. Първоначално прокуратурата се заканваше, че Семерджиев ще бъде упрекнат в осъществяването на закононарушението с възможен предумисъл, т.е., че е предвиждал какво може да се случи, само че му е било безразлично. За подобен вид обвиняване законът планува по-тежко от 20 години наказване.

След заканите обаче прокуратурата смени позицията си. И вместо за възможен предумисъл Семерджиев бе упрекнат в причиняване на злополуката по несъобразителност. Защо се случи това? Най-простичко казано прокуратурата стигна до извода, че няма по какъв начин да твърди, че един човек авансово е намислил, че ще удари завиващото на зелен светофар такси и по-късно ще убие две стоящи на тротоара дами. Няма по какъв начин даже да е предполагал, че вероятно ще стане по този начин. Затова възможният предумисъл остана в областта на заканите.

Впрочем, това може да се пояснява и като вярно решение. По делото за гибелта на журналиста Милен Цветков прокуратурата опитва формулата с възможен предумисъл и се провали. Тезата й бе отхвърлена, а обвиненият – наказан на девет години. И този развой още не е завършил.

 фотография:SafeNews

Присъдата

Семерджиев бе приет за отговорен по всеки пункт от обвинеието. Той бе наказан за общо пет закононарушения, измежду които и шофирането с подправена брошура, и използването на дрога.

По време на делото неговата защитна теза бе неуместна. Първоначално Семерджиев твърдеше, че бил похитен в деня на злополуката. След това стартира да споделя, че не той, а млада жена карала колата му. Според него тя била със своя другарка и двете желали да пробват джипа му преди да го наемат, когато станала нещастието.

Съдията от Софийски градски съд Стефан Милев не одобри обясненията му. В претекстовете към присъдата магистратът написа, че несъмнено е открито кой е карал поради ДНК пробите, взети от скоростния лост на смазаната кола. Бягството на Семерджиев е снимано от редица охранителни камери, а по облеклата му има следи от кръвта на двете жертви. Семерджиев призна само, че е бил в колата (но без да шофира), а съдията установи, че това е може би единствената истина, която е споделил по време на процеса.

 

След Семерджиев – като Семерджиев

Тази присъда, даже и да бъде доказана, няма да реши казуса с безумното шофиране. Не бива да се не помни, че и да бъде наказан Семерджиев има опция да излезе от пандиза предварително. Тази алтернатива зависи напълно от държанието му в пандиза и няма нищо общо с това за какъв брой тежко закононарушение е наказан. Убийци също се освобождават след избран период

И след удара на същото място продължава да се кара лудо, а нова злополука евентуално е въпрос на време.

Потвърждение на това имаше и предходната седмица, когато 18-годишен водач умъртви двама младежи на пешеходна пътека на бул. „ Сливница “ в София. Отново тотално неуважение на разпоредбите и още веднъж никаква мисъл до какви страшни последици може да докара това.

Това не е всичко. Подобряване на обстановката няма да има и до момента в който страната продължава да си затваря очите за такива като Семерджиев. Той не е единствен – предишното лято на Околовръстното стана друга тежка злополука, при която почина французин. Обвиняемият – Димитър Любенов – съобщи, че е карал пийнал, а служители на реда о

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР