Делото се води от адв. Деница Любенова от ЛГБТИ организация

...
Делото се води от адв. Деница Любенова от ЛГБТИ организация
Коментари Харесай

ЕСПЧ: България трябва да признае еднополовите семейства frognews.bg

Делото се води от адв. Деница Любенова от ЛГБТИ организация “Действие ”. От там дефинират решението на Европейски съд по правата на човека като историческо. Делото е заведено във връзка отводът на българските управляващи да признаят подписан през 2016 година във Англия брак сред две дами с българско поданство. 

 

“Решението е основно и фундаментално за развиването на българското законодателство в областта на равенството и ЛГБТИ правата. Множество двойки в България се намират в юридически вакуум, тъй като от едната страна на границата са съпрузи, а от другата страна– на територията на Република България – нямат никаква правна връзка ”, показват от “Действие ”. 

 

Съдът постановява, че при неналичието на публично признание еднополовите двойки не са нищо повече от в действителност съюзи съгласно българското законодателство, като сътрудниците не могат да контролират съществени аспекти от живота си като двойка, като да вземем за пример тези, свързани с имуществото, издръжката, отбраната от домашно принуждение и наследяването, както публично прието семейство. Те също по този начин не могат да се базират на съществуването на връзката си в връзките със правосъдните или административните органи.

 

Жалбоподателките имат необикновен интерес да получат опция да записват съюза си, с цел да бъдат техните връзки законно приети и предпазени без ненужни спънки – под формата на съществени права, отнасящи се до всяка двойка в постоянна връзка.

 

Съдът намира, че нито едно от основанията за нарушение на публичния интерес, изтъкнати от държавното управление, не надвива над интереса на жалбоподателките да получат съответно признание и отбрана от закона на връзките си и стига до заключението, че България е надхвърлила рамките на свободата си на преценка и не е изпълнила позитивното си обвързване да обезпечи правото на жалбоподателките на ценене на техния персонален и фамилен живот.

 

Лилия Бабулкова и Дарина Коилова подписват брак във Англия през 2016 година Столичната община, регион “Люлин ” обаче отхвърля да почете настояването им бракът им да бъде приет според Закона за гражданската регистрация. Двете завеждат дело в Административен съд – София-град против този отказу койът удостовери отхвърли на столичната община, а по-късно Върховен административен съд направи същото. 

 

Освен дело за признание на брака им, Лили и Дари водят и дело за промяна на семейството на Дарина, като делото е висящо пред Софийския градски съд. Двете съдят и Центъра за асистирана репродукция, където им беше отказано финансиране на процедурата, заради единствената причина, че бяха уведомили центъра, че са в брак.

 

Решенията на Европейски съд по правата на човека са наложителни за България. Няма обаче период, в който те да бъдат изпълнени, обявиха адвокати пред ФрогНюз. Освен това Европейски съд по правата на човека не може да анулира решения на висшите съдилища в страната. Делото " Колеви против България " върви от 2009 година, само че и до ден сегашен не са признати измененията в Наказателно-процесуален кодекс, да вземем за пример. Решението на Европейски съд по правата на човека значи, че страната ни би трябвало да приведе законодателството във тип, който да подхожда на Конвенцията по правата на индивида и европейското право, само че никой не споделя по кое време това би трябвало да се случи. България не може да откаже да изплати наказания, които са постановени с решение на Европейския съд по правата на индивида.

 

Какво може да се случи?

 

Възможно е страната ни да бъде сложена под мониторинг, какъвто е казусът с делото " Колеви против България ". Възможно е да търпи и наказания.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР