Делото РИКО срещу Делян Пеевски и още 23-ма ответници е

...
Делото РИКО срещу Делян Пеевски и още 23-ма ответници е
Коментари Харесай

Съдът в САЩ прекрати делото РИКО срещу Делян Пеевски

Делото " РИКО " против Делян Пеевски и още 23-ма ответници е прекъснато в Съединени американски щати, сподели инспекция на „ 24 часа “ в Окръжния съд на Ню Йорк.

На 28.01.2022 година е постановено решение от арбитър Грегъри Уудс, с което производството е прекъснато - и по отношение на Делян Пеевски, и по отношение на всички други ответници от страната ни.

В претекстовете към решението се приема, че липсва каквото и да било съображение американският съд да преглежда сходни искания срещу задгранични ответници, в това число основаващи се в тази ситуация и на тайните теории на ищците за хипотетична пълномощия в Съединени американски щати.

Делото „ РИКО “ беше заведено в Съединени американски щати в края на януари 2019 година по американския едноименен закон, който се отнася за “корумпирани организации” от варненския юрист Захари Томов и още три компании против 24 ответници, в това число Пеевски, като разногласието беше за парцели в гр. Балчик и нерализирания план „ Силвърбийч “.

“Силвърбийч” е план, умислен върху 1000 декара земя към Балчик и очакван за осъществяване от компанията “Еър Пропърти Дивелопмънт”, която е с американско присъединяване.

Идеята е за построяването на комплекса да бъдат вложени над 400 милиона $.

Една част от тези пари са отпуснати от Първа капиталова банка.

Проектът обаче не е осъществен.

В исковата молба се твърди, че заемът от банката не е употребен по предопределение за градежа, а с него непозволено са закупени мексикански облигации.

Делото бе против Българската национална банка, някогашните квестори на КТБ Лютов и Костадинчев, The Bank of New York Mellon, Първа капиталова банка, предприемачите Цеко Минев, Ивайло Мутафчиев и политика Делян Пеевски.

Повече от две години от този момент делото не беше стартирало и се очакваше изговаряне по допустимостта на сходен иск на американска територия.

Разследване от 2019-та демонстрира, че Захари Томов е обвързван с някогашния притежател на КТБ Цветан Василев, в това число и по линия на получени от него 300 000 щатски $ под формата на „ заем “, преобразуван след това в персонален влог на юрист в банката, уточнявят от " 24 часа ".

А защото самият Василев не фигурираше измежду ответниците по делото (въпреки описаната в исковата молба фактология, сочеща директно негово и на КТБ присъединяване в хипотетичния „ скрит план “ за ощетяване на ищците), се появиха подозрения, че задачата на това произвеждане е да бъде употребявано само в медийната акция на Василев срещу депутата от Движение за права и свободи.

Делян Пеевски беше представляван по „ РИКО “ от една от най-големите адвокатски адвокатски фирми в света „ Морган Луис “, а същата адвокатска фирма инициира през предходната година и производството пред Службата за надзор на задграничните активи към Министерството на финансите на Съединени американски щати (OFAC), за анулация на наложените му наказания по закона „ Магнитски “.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР