Делото относно решението на Министерския съвет от края на декември

...
Делото относно решението на Министерския съвет от края на декември
Коментари Харесай

Съдбата на парк Пирин ще бъде решена след 10 дни

Делото по отношение на решението на Министерския съвет от края на декември предходната година да има нов План за ръководство на Национален парк " Пирин " потегли всъщност на последна инстанция във Върховния административен съд (ВАС).
Съдът постанови, че двете страни по проблема – Министерския съвет (МС) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ), както и четирите юридически лица, които са ответници (WWF, Асоциацията на парковете в България и две физически лица), би трябвало в десетдневен период да показват писмени мнения. След това ще бъде взето дефинитивно решение за ориста на Плана за ръководство.
Припомняме, че тричленен състав на Върховен административен съд към този момент постанови, че Планът за ръководство би трябвало да мине екооценка. Тезата на ръководещите е, че това няма потребност и екооценка би трябвало да минават единствено съответни капиталови планове. Освен това на първа инстанция Върховен административен съд сподели, че строителство на водохващания без изтъкване, че са единствено за питейни потребности, опонира на режима на територията, избран от член 21 от Закона за предпазените територии. Според ответниците тъкмо това е една от малките врати, които са готови, с цел да може да се строят нови ски писти в националния парк.
Становища от днешното съвещание
Ответниците т.е. Министерски съвет и Министерство на околната среда и водите не престават да упорстват да не се изисква екологична оценка за смяна на Плана за ръководство на парк " Пирин ". Аргументи изложи шефът на дирекция " Национална работа за отбрана на природата " Мирослав Калугеров. Той даде образец на съдиите за адекватността на Плана за ръководство, че в случай че екскурзиант настъпи съчка, от което се възбуди звук и това смути някакъв биологичен тип, резултатът няма да е изгубване на биологичния тип.
Контрапример даде в ревюто си отбраната на жалбоподателите в лицето на юрист Александър Коджабашев, като сподели, че доста елементарно може да бъде заградено малко пространство от парка, като там оставят три мечки и след това да се твърди, че мечките като тип не престават да съществуват на предпазена територия, а в близост да се строи. Извън правосъдната зала, представители на природозащитниците дадоха още образци за опасност - че най-рядката орхидея в България вирее на повърхност от 4 кв. метра в Родопите, а в Пирин имаме редки типове, които виреят на повърхност от 2 декара и в случай че се разреши на настоящия План за ръководство да работи, има заплаха да бъдат унищожени редки типове.
Тома Белев, който беше ръководител на Асоциацията на парковете в България, само че сега статутът му на този пост остава неразбираем, изрично настоя Върховен административен съд да удостовери решението на тричленния състав. " Искаме да има равна поставеност в България и законите да се ползват еднообразно за всички ", съобщи той. Белев разяснява след съвещанието, че в случай че Върховен административен съд реши в интерес на страната, ще отнесат въпроса към Европейския съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР